Образователни играчки за деца по метода Монтесори

Дом и семейство

Какво представляват образователните играчки по метода Монтесори?

Именно това ще разгледаме в настоящата статия, а в края на нея ще откриете и линк, от където да закупите такъв тип играчки, стига да ви впечатлим.

Възпитанието и отглеждането на умни, здрави, весели деца не е никак лесна задача. Шумът и отклоняването на вниманието, предимно от компютърни игри прави така, че мозъците на дечицата да имат незадоволително развитие.

В един аспект игрите, които играят на компютрите децата, помагат мозъчната дейност, но двигателната активност закъсва.

Методът Монтесори представлява процес, при който възпитанието на деца трябва да започне преди 3-годишна възраст, като той се случва без манипулиране на поведението чрез поощрявания и наказания, а напротив, чрез интерес от самото дете.

Методът е свързан пряко с общуването между деца и родители и се разделя на няколко основни етапа.

Монтесори – етап от 0 до 3 годинки – периодът, в който детската душевност се развива.

Етапът от 3 до 6 години – когато детето почва да се влияе от възрастните, които са най-близко до него.

Етап от 6 до 12 години – когато детето расте безгрижно.

Съответно и етап от 12 до 18 години, когато се случват сериозните промени в растежа.

Кой е Монтесори? Италиански лекар, който е и световнопризнат педагог, развиващ система от научни наблюдения, основаващи се на възрастта на децата.

Подходите се прилагат, както в детската градина, така и в домашни условия.

Основното за методът Монтесори е, че се работи в група от дечица, с важна цел – по-големите да учат по-малките. Друго важно нещо, което се откроява при този метод е това, че всяко дете е индивидидуално и към него трябва да се работи и подхожда по разичен начин.

Играчките Монтесори са много търсени, основно при най-малките. Благодарение на удобните форми, благодарение на това, че са страхотни за пипане, те правят така ,че децата занимателно да развиват редица умения.

Ето и някои от предимствата на този тип играчки:

Предимства на Монтесори играчките

 

  • Те подпомагат сетивното развитие на децата
  • Математика – подобряват предимно геометричните познания.
  • Практически материали
  • Развитие на речта

Играчките Монтесори могат да бъдат под формата на дървени кубчета, фигурки, цифри, букви. Могат да бъдат и различни фигурки, съответно разделени – за момичета в розови нюанси, а за момчета – в сини.

Освен в цифри и фигурки, Монестори играчките могат да бъдат и най-разлчини пъзели, математически сметала, дървени фигурки, позволяващи нанизването на елементи, спирали с логически задачи, съответно разпределени за различната възраст на детето.

Много е важно да споменем, че подобни логически играчки са много търсени от предприемчиви родители, тъй като те си дават сметка, че подобни артикули развиват редица качества у децата. Качества, за които споменахме по-горе.

Онлайн се предлагат играчки Монтестори на изключително много места, но ние Ви съветваме да закупите Монтестори играчки от funsmarttoy.com.

Финални думи, касаещи играчки по метода Монтесори

Истината е, че колкото по-скоро и често купувате подобен тип играчки, толкова по-добре. Децата Ви ще се чувстват уверени, спокойни и ще подобрят чувството за извършване на задачи до самия край, нещо важно, което ще послужи по време на развитието и изграждането на личността.

Надяваме се ,че статията Ви е била интересна, полезна и ценна, и очакваме да я споделите с приятели.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org