Наръчник за закупуване на столчета за кола

Наръчник за закупуване на столчета за кола

Когато става въпрос за основни бебешки стоки, то най-горе в списъка се намират столчета за кола. Всъщност, вие не можете да напуснете болницата, без да разполагате с такъв аксесоар в автомобила си. Затова трябва да се замислите за него и да направите правилният избор.

Съществуват три вида столчета за кола – за бебета, комбинирани и със многоточкови колани. Тук ще се фокусираме основно върху първите два вида.

Бебешки столчета за кола – те често биват наричани и бебешки кошници, като се поставят на задната седалка на автомобила и са предназначени за деца до 9-10 килограма. Много от тези столчета за кола имат неподвижна база, за която се прикрепва самата седалка, а при нужда основата остава в колата, докато кошницата може да послужи при разходка по магазините, без да се налага да будите бебето. Важно е да запомните, че децата до две години задължително трябва да сядат с гръб към движението.

Комбинирани столчета за кола – както подсказва и името им, те могат да бъдат поставяни както в посока обратна на движението, докато бебето порасне достатъчно, че да може да стои и обърнато напред. Тези седалки са по-добри от финансова гледна точка, тъй като могат да се използват много по-дълго време, но недостатъкът им е, че не можете да ги използвате като кошница за пренасяне на спящо бебе.

Столчета за кола с многоточкови колани – те са много важна част от безопасността при пътуване за деца, които са около и над 20 килограма, но не са достатъчно високи, за да използват коланите за възрастни. Те могат да бъдат само седалка с колани, а също и с облегалка за допълнителна подкрепа.

За какво да гледате при столчетата за кола

Петточков колан

Коланите от този тип осигуряват здраво прикрепване, тъй като имат презрамки, минават през гърдите и бедрата.

Основа за бебешките столчета за кола

Както бе споменато по-рано, тези основи са много полезни, тъй като осигуряват здраво захващане на столчето, а в същото време позволяват то бързо да бъде свалено и превърнато в кошница.

Комфорт и дизайн

Всички столчета за кола са създадени с една ясна идея – да направят пътуването на децата и бебета по удобно и безопасно. Но това е само основата на създаването им, като все повече от столчетата се превръщат и в моден аксесоар. Не на последно място, вие трябва да прецените, тези които се превръщат в кошница, дали са достатъчно леки, за да можете да ги ползвате без усилия. Също не забравяйте да погледнете, дали коланите имат катарами и функции за корекции в дължината.

Естетика и функции

След като сте решили от какъв тип столчета за кола имате нужда, то можете да започнете да избирате материите и цветовете. Също така вижте и екстрите, с които разполагат тези необходими бебешки стоки:

Сгъваем сенник

Подвижна възглавничка за главата

Вградени играчки

Джобове за съхранение

Индикатор за правилна инсталация

Някой от функциите на комбинираните седалки включват:

Подплънки и подвижни облегалки

Джобове

Държатели за чаши

Въпреки, че тези удобства изглеждат добре, първото нещо което трябва да видите е, дали имате достатъчно свободно пространство за тях. Ако това е така, зарадвайте себе си и вашето дете с удобно и функционално столче.

Не е лишено от логика да потърсите столче втора употреба в някой сайт за обяви

Оцени тази статия