На какво да обърнем внимание, когато взимаме ипотечен кредит?

Домът е най-важното, с което разполагаме. Всички останали принадлежности като коли, дрехи, бижута, те са без значение, ако нямаме собствено място, на което да се прибираме след дългите и изморителни дни. Стремим се да събираме пари, да пестим, да работим колкото се може повече, за да спестим необходимата сума за нов дом. Въпреки усилията, които полагаме, се налага да изтеглим кредит или да вземем пари назаем. Новото жилище е сериозна инвестиция, които изисква не малко пари, така че дори да спестяваме усилено и да се лишаваме от различни глезотии, то най-вероятно няма да съберем нужните пари.

Затова съществуват ипотечни кредити, с които лесно може да решим проблема. След като преценим от каква сума ще се нуждаем, теглим заема и забравяме за лишенията и мъките. Но преди да пристъпим към тази сериозна и важна крачка, трябва да премислим добре взетото решението. Мнозина допускат едни и същи грешки при взимането на кредит. Нека видим кои са те и как да ги избегнем?

1.Избирайте умно кредиторната фирма

Ипотечният кредит, както всеки друг кредит, е сериозна и отговорна стъпка. Веднъж след като изтеглите желания заем, се обвързвате с банката или фирмата за дълъг период от време. Изборът на кредитна институция може или много да улесни изплащателния период, или да натежи на семейния бюджет.

Често несъобразяването на подходяща кредитна фирма коства много страдания занапред. Според проведени проучвания българският потребител е склонен да избира банката или институцията спрямо собствен опит, или на доверие към обслужващия го служител. Да, консултантът предлага привидно изгодни условия, които няма как да откажем. Но ако не сме компетентни, няма как да преценим дали кредитът е изгоден за нас или е поредната измама.

Най-добрият начин, по който можем да постъпим, преди взимането на кредит, е да проучим кредитните институции. В интернет има много сравнителни характеристики на различните банкови и небанкови учреждения в България. В представените характеристики са посочени техния лихвен процент, срок на връщане, възможности за кредити и друга информация, която ще бъде полезна.

След като сте избрали кредита за вас, то проучете внимателно кредитната фирма и едва тогава пристъпете към подписване на договор. Не пропускайте тази стъпка, защото тя ще спести много излишни и натоварващи проблеми.

2.Пресметнете крайната сума, която трябва да върнете

Често потребителите съдят за кредита и сумата, която трябва да върнат по лихвата. Популярна грешка не само сред българските потребители, но и в цял свят. Смятаме, че сумата, която трябва да върнем се определя от лихвата на кредита. Да, връщаме тези пари, но към тях има и други малки такси и разходи, които събрани заедно надхвърлят пресметната сума от лихвата.

Определянето на цялата сума, която трябва да върнем става чрез определянето на годишния процент на разходите, всеизвестното ГПР. Към пресмятането на ГПР се включва лихвата, всички такси и комисиони, които трябва да платите преди да вземете кредита.

Понякога се получава така, че при кредит с по-ниска лихва, трябва да платим повече пари, отколкото при кредит с по-висока лихва. Всичко това се дължи на допълнителните такси и задължения, които потребителят е длъжен да покрие.

Най-доброто, което може да направите, е винаги да пресмятате ГПР. По този начин ще придобиете реална представа колко всъщност трябва да върнете за определения срок. Сравнявайте банките само и единствено по ГПР. Лихвите не са определящите при връщането на взетия заем. Едва след като сте пресметнали всички разходи и такси около кредита, може да обърнете внимание и на следващата точка.

  1. Лихвата, която мнозина пренебрегват

Друга грешка, която не малко хора допускат по отношение на лихвата. Малко по-нагоре казахме, че лихвата не е най-важното при определянето на заема. Да, но не бива и да я пренебрегваме напълно. Най-голямата трудност, пред която се изправят повечето хора е дали да изберат заем с плаваща лихва или заем с фиксирана лихва за целия период на договора.

В действителност почти не съществуват заеми с фиксирана лихва. Единствените такива лихви са за бързи кредити. Тъй като те са за кратък период от време и при тях промените на пазара не оказват влияние. Лихвата, която се поставя на дадения кредит се определя от пазарния индекс на страната към дадения момент. Точно затова лихвите по кредитите са непостоянни и се променят непрекъснато.

Преди да изберете ипотечен кредит, проучете какъв е пазарният индекс, а така също и надбавката към него. Само по този начин ще имате най-ясна и точна представа за лихвата на вашия кредит. Това, което ви интересува и което може да следите сами, е именно как се променя лихвата по кредита. Дали тя е зависима от пазарния индекс, или има определен размер. Различните банки сами определят вариацията на лихвата и това как ще се променя. Точно затова трябва да изберете подходяща институция, от която да не страдате по-късно.

Затова лихвата е важна, но също толкова важни са и условията, по които тя се формира.

  1. Кредити с промоционални условия

Често хората взимат заеми с промоционални условия, като смятат, че това е оптимален вариант. Да, това е доста добър вариант, но какво се случва след като изтече срокът на промоционалните условия. Цените скачат, не знаете какво се случва и какво да правите. Точно затова преди да вземете кредит на промоционални условия, помислете и за условията, които предлага и след изтичането на промоцията.

Най-често банките дават промоция за няколко месеца или максимум до 5 години от срока на кредита. Ако вземете заем за 15 години, 5 от които са промоционални, останалите ще бъдат с редовни условия. Проверете и обсъдете внимателно договора. След като прецените, че сте доволни от предлаганите условия, то може спокойно да подпишете и да се насладите на първите няколко години на промоционални условия.

  1. Рефинансиране

Последната опция, която остава да проверите е възможността за рефинансиране. Тази опция предлага промяна в условията на кредита по всяко време. Не са много банките, които предлагат опцията рефинансиране, но ако я имате само ще спечелите от нея. Така по всяко време може да промените условията по кредита. С други думи, ако не сте доволни от сумата, която внасяте или срока на връщане, винаги може да ги промените.

E, вече знаете за какво да внимавате, когато взимате ипотечен кредит. Не бързайте, а преценявайте нещата внимателно. Оставяме на вас да решите какъв ипотечен кредит да вземете. Бъдете разумни и действайте.

Източник: ипотеченкредит.com

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org