Монтаж на нови радиатори – защо, кога и от кого

Ако си мислите, че в началото на април вече можете да загърбите възникналите с отоплителната инсталация проблеми то се сетете, че следващата зима отново ще се наложи да разчитате на тях за да осигурят топлина и комфорт у дома. Всъщност според специалисти именно в това се крие основната причина много софиянци в разгара на зимата да предприемат ремонти и да стоят на студено. Отлагането на ремонта и смяната на радиаторите е сред причините, които свързваме с повече неприятности, ремонт в неподходящ момент както и повече разходи за поддръжка на отоплителната система.

Време е да помислим за нови радиатори

Признайте си, че с годините експлоатация на старите метални и чугунени радиатори в апартамента ви в София става невъзможно не само да покривате сметките за отопление, но също така и да постигнете желаната температура. Именно тази топлозагуба е в основата на съветите, които днес ще ви дадем, защото да си на топло и уютно е основен приоритет за домакинствата през зимния сезон.

Радиаторите са като всички останали домашни уреди, оборудване и пособия. За да работят ефективно е важно да бъдат в добро техническо състояние. А всеки софиянец знае как изглежда радиатор в панелен блок, дал своя принос за отоплението вече 30 и повече години. Не само, че гледката не е особено приятна, но и като функциониране е спорен момента дали радиатора топли вас или вие него. Време е да вземете мерки и то точно сега. За да не се налага следващата година отново да се чудите защо сметките за парно са толкова високи то помислете дали причините не са в загубите на топлина, които плащате, а реално не получавате. Специалистите в бранша съветват на първо място да проверите състоянието на системата и при нужда да извършите подмяна на главните тела, а именно радиаторите.

Какви да бъдат новите радиатори

След този кратък анонс, който определено ви бърка в джоба всяка година е време да помислите за нови радиатори. А избора определено ще ви изненада. В повечето магазини, предлагащи отоплителни системи откривате два типа радиатори:

 • Алуминиеви глидери;
 • Алуминиеви ребра.

Въобще не е случайно това, че и специалистите, извършващи монтаж на радиатор София препоръчват алуминиевите тела. Техните преимущества са много, но главните са в това, че:

 • Заемат много по-малко място от старите модели;
 • Като визия са доста по-естетични и елегантни;
 • Адаптират се към всякакви инсталации, независимо от това дали топлото идва от ТЕЦ, газификация, твърдо гориво, електрическа система, алтернативни методи;
 • Топлоотдават в пъти повече от чугунени и метални тела;
 • Теглото на радиаторите от алуминия е много ниско, което дава възможност да бъдат монтирани и в сгради с по-олекотена конструкция.

След като вземете под внимание това, което току що изброихме като положителни качества на алуминиевите радиатори следващата ви стъпка е наемането на професионален екип.

Монтаж на радиатори от професионалисти

Професионализма при този вид ремонтни работи въобще не бива да оставяте на заден план. На пръв поглед сигурно ви изглежда доста лесно да отстраните старите тела и да монтирате новите радиатори. Дори и да сте сръчни е твърде вероятно да се допуснат сериозни грешки, които в последствие през отоплителния сезон могат да ви изиграят лоша шега. Именно поради това главната задача е да се запознаете с фирмите в София, които извършват такива дейности и да се доверите на тази, която предоставя добри цени за услугата както  и гаранция за качество и поддръжка.

Монтажа на алуминиеви радиатори преминава през няколко етапа:

 • Оглед на системата;
 • Изчисления за оптимално отопление с конкретен размер радиатори;
 • Източване на системата;
 • Демонтаж на старите радиатори;
 • Почистване на връзки и при нужда смяна на елементи;
 • Монтаж на радиатори;
 • Тест на системата.

Звучи доста бързо и лесно и е така, но само в случаите, когато техниците са наясно какво вършат. Професионалния монтаж на новите радиатори е определящ за това следващия отоплителен сезон наистина да бъде с осезаемо ниски тарифи. Избирате Вие! Помислете сега за отоплението през следващата зима.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org