Масивни мебели от чам

Маркетинг

Мебели от чам – защо си струва да ги изберете?


Мебели от масивно дърво са екологични и респектиращи на външен вид.

Масивните мебели се характеризират като такива, които са за елита, показващи отличния вкус на собствениците. Разходите за придобиване на такива мебели могат безопасно да се нарекат инвестиция на пари, тъй като при правилна експлоатация те ще продължат много години. Основното нещо е да знаете как да изберете правилното дърво, защото експлоатационният живот и красотата на дървените продукти ще зависят от това.

Дърво за производство на мебели
При производството на дървени интериорни предмети се използват готови щитове, предварително изрязани от масивна дървесина или получени чрез залепване на тънки плочи. Като суровина за тях те вземат дървесен ствол, наречен търговска дървесина.

Дънерът е един, но дървото е различно
Дървесината в различните части на багажника не е еднаква по отношение на характеристиките.

В средната част на ствола обикновено е ясно изразена сърцевина, която се образува през първите години от съществуването на дървото. Има рехава текстура. При твърдата дървесина диаметърът на сърцевината обикновено е по-голям, отколкото при иглолистните.

Всяка година дървото “облича” все повече и повече нови слоеве дървесина, а стволът се удебелява. Така възникват годишни слоеве, които се отклоняват от центъра в концентрични пръстени. Всяка порода има свой собствен израз на растежни пръстени – това е нейната уникалност.

Едновременно с образуването на следващия слой, тези, които са се образували по-рано (заобикалящи ядрото), постепенно умират. При редица дървета тази мъртва част от дървото придобива по-тъмен цвят в сравнение с останалите слоеве.

Мъртвите слоеве обикновено се наричат ​​сърцевина, а зоната на “живата” дървесина, заобикаляща сърцевината, се нарича беловина. Сърцевината е по-малко склонна към напукване и гниене, поради което е най-ценена от производителите на мебели. Дървесината от беловина е по-малко издръжлива, така че някои занаятчии се отърват от този слой в процеса на събиране на материали.

Сезон и качество на дървесината
По различно време на годината дървесината на годишния слой расте по различен начин и от това зависят качествените характеристики на различните участъци от багажника.

През пролетно-летния период дървесният слой расте бързо, през есента темпът на растеж се забавя, а през зимата напълно изчезва. Това се отразява на качеството на дървесината: пролетната дървесина е по-хлабава, боядисана в светли цветове, а есенната е гъста и тъмна.

Ширината на растежните пръстени не само оформя външния вид, но и влияе върху свойствата на дървото.

Сред иглолистните дървета (например в бор и чам) екземплярите с по-тесни годишни слоеве се считат за най-високо качество.
По отношение на дъба и пепелта ситуацията е обратна: присъствието им на широки пръстени показва значителна здравина.
При бреза размерът на пръстените по никакъв начин не е свързан с характеристиките на дървото.
При благоприятно време се образува годишен пръстен със значителна ширина, а при тежки условия (независимо от времето на годината) се получават тесни пръстени, които не винаги се виждат с просто око.

Ако търсите нови мебели, изберете именно такива от чам, тъй като са здрави, масивни, естествени!

Например, ако изберете легла от чам, то гарантираме, че ще ги ползвате много години.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org