Кухненски шкафове за мивки: характеристики и видове

Дом и семейство

Днес повечето чуждестранни и местни производители пускат на пазара шикозни кухненски мивки, за монтажа и дизайна на които се нуждаете от не по-малко стилни мебели. За такива цели се използват специални шкафове, избрани въз основа на размера и конструктивните характеристики на мивката.

Към днешна дата има голямо разнообразие от кухненски шкафове, които се различават един от друг по конфигурация и начин на монтаж. Ето защо повечето потребители задават доста разумен въпрос: как да изберат кухненски шкаф, който ще се впише оптимално в интериора и ще продължи доста дълго време?

За това, както и за много други неща, ще ви разкажем в тази статия.

Видове шкафове

В зависимост от дизайна и начина на монтаж, всички кухненски шкафове обикновено се разделят на подови и шарнирни. Първите от своя страна са два вида: на крака или на цокъл. Нека разгледаме всеки модел по-подробно.

Кухненски шкафове с крака

Основното предимство на такъв компонент е, че подът под него може да се измие без допълнителни усилия. Тази опция е идеална за домакини, чието недоволство се причинява дори от малки прахови частици на пода.

Такива кухненски шкафове са направени за мивки с всякаква конфигурация и размер, а голямото разнообразие от цветове и покрития ще ви позволи да изберете мебели за почти всеки интериор.

Висящи шкафове

Този модел кухненски мебели е по-подходящ за вградени мивки, тъй като надземните (поради теглото си) ще натоварят допълнително шкафа, което може да доведе до неговото счупване.

Такъв компонент ще придаде на кухнята доста екстравагантен външен вид, а придобиването на този модел шкаф ще бъде особено актуално, ако има система „топъл под“. В този случай, поради факта, че мебелите не влизат в контакт с подовото покритие, се предотвратява изсъхването им, което може да възникне поради постоянното излагане на топлина.

Основни шкафове

Основните предимства на такива кухненски шкафове включват факта, че основата им лежи в една равнина с основите на други компоненти на комплекта. Също така, този модел има доста обемно вътрешно пространство, благодарение на което са скрити инженерни комуникации и има допълнително пространство за съхранение на различни неща.

Кое е по-добре – MDF или ПДЧ?

Към днешна дата най-често срещаните материали за производството на кухненски шкафове са MDF или ПДЧ панели, които се отличават с надеждност и издръжливост.

Плочите от дървесни частици се използват основно за производство на фасади и маси за пиедестал. Това се дължи на факта, че е много по-лесно да се нанесе защитен филм върху ПДЧ, който освен това служи като елемент на декора. Също така, този материал се обработва лесно, в резултат на което цената му е много по-ниска от MDF панелите.

Въпреки това, ако има лющене на обшивката в краищата, ПДЧ с течение на времето може да се деформира под въздействието на влага и топлина, което най-често се наблюдава в точките на съединяването им с мивка или плот.

За да избегнете горните проблеми по време на работата на кухненския шкаф, можете да залепите всички елементи на такива мебели със специална листова пластмаса, което значително ще увеличи експлоатационния му живот.

Избор на плот

Работният плот е работна плоскост, предназначена за готвене или съхраняване на съдове по време на процедурата за миене.

Най-популярни сред потребителите са плотовете, които са изработени от ПДЧ и покрити с пластмаса. Пластмасата се измива добре, има доста атрактивен външен вид и има антибактериални свойства, което е много важно при готвене.

Също така доста често срещани са плотовете, облицовани с керамични плочки. Такъв материал е лесен за почистване и не се надрасква. Керамиката обаче е доста крехко нещо, което трябва да бъде защитено от случаен удар с тиган.

Подрамките, изработени от неръждаема стомана, не са много търсени сред потребителите поради непривлекателния си външен вид. Въпреки че честно трябва да се отбележи, че гамата от плотове от неръждаема стомана е доста разнообразна и ви позволява да изберете модел за почти всеки интериор.

Ъглови шкафове за мивки

Ъгловите кухненски шкафове са особено популярни сред собствениците на “панелните апартаменти” с оглед на компактния им дизайн. Освен това те изглеждат доста представително и могат да бъдат оборудвани с плот, чието напречно сечение надвишава размерите на самия шкаф.

Как да изберем размера

Най-оптималната дължина на долната рамка, при която ще бъде доста удобно да се преместват мебелите, ще бъде индикатор от 0,8 м. В допълнение, такъв интериорен елемент няма да заема много място в кухнята, което собствениците на малки апартаменти ще оценят.

Също така, когато избирате подрамник, трябва да обърнете внимание на неговата дълбочина, която в идеалния случай не трябва да надвишава 0,4 метра.

Какво е по-добре – шкаф по поръчка или готова версия?

Естествено, кухненски шкаф по поръчка ще отговори най-добре на изискванията на собственика си и на общите размери на помещението. Тази опция обаче е свързана с допълнителни финансови разходи, които се дължат на обаждането на майстор за измерване, както и последващото сглобяване на готовия продукт.

Ето защо, преди да закупите този компонент, трябва да определите конфигурацията и размерите на продукта колкото е възможно повече. Тогава изборът на готов кухненски шкаф няма да е труден за вас.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org