Кредит и застраховка – възможност или разход

Има много случаи, в които при теглене на кредит банките ни предлагат застраховки. За нас е добре, когато тази застраховка е бонус и не ни струва нищо. Трябва обаче да бъдем по-внимателни, когато ни налагат застраховка, за която трябва да си платим.

Ясно е, че банката иска да застрахова сумите, които отпуска на своите кредитоискатели. Най-често те сключват договор със застрахователни фирми. Когато сключваме такава застраховка банката е посредник и ние нямаме пряка връзка със застрахователя. Независимо какъв вид застраховка ни се предлага – живот или имот, ние трябва да попълним декларация и когато я подпишем ние гарантираме, че се съгласяваме с условията на застрахователната фирма.

В такива случаи трябва да сме наясно дали това е задължително условия за нас. Когато това е задължително условие ние нямаме голям избор и подписваме. Но трябва също да си изясним кога застрахователя ще поеме част от наша бъдеща щета? И ако има щета и застрахователят не направи нищо за нас какво се случва тогава? Така, че преди да попишем каквато и да е застрахователна полица, ние трябва предварително да прочетем внимателно предложените ни условия.

Важно е да знаем, че когато застраховката е бонус и ние не сме платили нищо за нея ,тогава е възможно банката да прекрати договора със застрахователя без да ни уведоми. В този случай ние няма как да разберем и ще продължим да разчитаме на тази застраховка. За съжаление ще останем неприятно изненадани, когато разберем, че тя не е действаща към момента.

Когато, обаче, застраховката е сключена отделно от договора, ние сме си платили за нея, тогава такъв риск за нас няма, защото дори банката да разтрогне договора си със застрахователната институция ,то това не се отразява на действието на нашата застрахователна полица.

Възможно е в даден период от вашия живот да пропуснете плащането с някоя от вноските по застраховката. В такъв случай трябва да знаете, че ако имате щета вие няма да получите обезщетение за нея. А ако се случи така, че бъдете нетрудоспособен дълго време, то не разчитайте че вашия застраховател, че ще поеме грижата по погасяване на кредита ви.

Източник: http://kreditite.com

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)