Коркови тапи Бургас – Вижте къде можете да ги откриете

Знаете ли каква е връзката между хубавото вино и корковият дъб? Разбира се, това е корковата тапа, която играе много голяма роля за това да запази качествата и добрият вкус на напитката достатъчно дълго време.  Съхраняването на виното и запазването на аромата, специфичния вкус от различните сортове грозде през 12 век са били в глинени съдове. С внедряването на различните технологии обаче и откриването на изключителните свойства на корка като изолатор във всеки един аспект човека прави първата крачка към това да превърне връзката мужду корка и виното като нещо напълно естествено и неразрушимо до наши дни. В първите години от осемнадесети век, когато виното започва да се бутилира в стъкло, наподобяващо днешните бутилки с тясно гърло  възниква и въпроса за това как да се изолира тази безценна напитка от въздуха и за запази тя своите качества докато отлежава. Не е случайно определението, че доброто вино е това, което е отлежало. Именно това е периода, който е изключително важен за винопроизводството. Ако днес можете да си закупите свободно коркови тапи Бургас, то през 18 век тази стока е била дефицитна и много скъпа, тъй като вносът се извършвал от страни като Португалия и Испания. Като ценители на доброто вино англичаните са тези, които първи започнали да запечатват  с корк стъклените съдове, в които поставяли виното.

Днес корковата тапа, която всеки може да закупи от Бургас или друго място , специализирано в търговията с коркови продукти, е нещо напълно естествено, но преди два века това е била изключително трудно намираща се стока, която никак не е била евтина. Естеството на обработка на корковата кора, от която се произвеждат тапи и други изделия, действително е предпоставка за това продукта, който се съхранява(виното) да бъде поставено в среда, която да го изолира от влиянието на въздуха, който пък от своя страна да влоши неговият вкус.

Интересни факти от винопроизводството ни показват как с годините човекът успява да внедри уникалните технически свойства на корковата кора. Днес употребата на коркови тапи в бранша е напълно естествено и те са основен фактор, който прави напитката така желана на трапезата ни. От качеството на корковата тапа Бургас зависи вкуса на виното. Затова и вече отворената и недоизпита бутилка е добре отново да бъде затворена с тапа от корк като така ще запазите приятния вкус. Като топлоизолационно средство и недопускащ проникването на въздух в бутилките корка не позволява и така нареченото разваляне на виното. Затова не случайно технологията и времето през което течността е престояла в бутилката определя и цената на тази божествена напитка.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org