Коригиране на далекогледството

Състоянията, при които нашето човешко око притежава обикновена рефракция и вижда съвсем ясно, се наричат еметропия. А отклоненията се назовават аметропии.

Далекогледството, или хиперметропия, е понижена зрителна острота заради по-къса дължина на очната ни ябълка или пък по-малка сила на пречупване на нашата очна леща. Главният на човешкото око фокус F  при далекогледството остава зад вашата ретина. Образите възникват зад ретината и при слабо нарушение то се компенсира с акомодация. С напредъка на годините, акомодацията отслабва, възниква възрастовата аномалия на силата на пречупване на човешкото окото и рефлектира на зрителната изостреност при гледането на далечни обекти и в особено по-голям фактор при гледането наблизо. При вече направена диагноза от лекаря ви – офталмолог за далекогледството се конкретизират очила за перманентно носене или пък контактни лещи. Хиперметропията обикновено се коригира с изпъкналите сферични лещи.

Разширяването на зениците се осъществява чрез акомодация. В ранна възраст и при неособено висока степен на хиперметропия почти всички хора гледат добре и надалеч, и на близо, с помощта именно на тази вече спомената акомодация на окото. Специалистите в областта смята, че заради тази специфичност до 60% от всички далекогледства остават неизяснени. Такава компенсация не може да бъде съвсем неизчерпаема, а даже възможно е да се стигне до хроничната очна умора. Заради тази причина по времето на очния преглед на по-младия човек с разни оплаквания, очните му зеници винаги се разширяват. По този начин се търси скрито далекогледство.

Съществува метод за напълно замества на очилата за непрекъснато носене. Той се осъществява чрез ексимерен лазер. Но при по-младите хора, имащи скрито далекогледство, операцията се извършва само при случай, че пълният диоптър се изкарана на повърхността. Заради тази причина повечето млади хора се готвят за операция, след което се ностя по-силни очилца за определен период от време.

Хиперметропията не прогресира. Може да се наблюдава с напредъка на годините едно отслабване на зрението, но това е заради намаляване на акомодационната способност.

 

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org