Кога, защо и кой може да подменя водомерите на домакинствата

За онези от Вас, които са получили предписание от служител на водопроводното дружество доставчик в София за подмяна на водомер днес ще разкрием няколко златни правила, които пестят на домакинствата време, пари и разбира се, главоболия. Смяната на водомерите е сред ангажиментите, към които не трябва да оставаме безучастни, тъй като реално измервателния уред е достатъчно важен и задължителен за законовото ползване на водата като ресурс за пълноценен живот. Но защо получавате инструкция за смяна на водомера и единствено заради изтичане на срок ли се налага съответната манипулация? На тези важни въпроси ще ви отговорим в следващите редове.

Водомерът – как да се грижим за него

За някой може да звучи комично, но всъщност водомера е уред, за който е добре да полагате грижи. Не говорим за някакви фрапиращи ангажименти, които да ви отнемат от безценното време, а за чисто елементарни неща като почистване на стъклото, анализ на отчитането и други. Сред задължителните грижи, които също се отнасят към правилното функциониране на уреда са и намирането на специалисти за подмяна на водомери София.  В следствие на амортизационни дейности, овехтялост, както и некоректно отчитане на количеството разходвана вода това, което трябва да знаете е, че се нуждаете от специалист. А под специалист имаме предвид професионален екип, който:

  • Има лиценз от Софийска вода АД за извършване на ремонтни дейности;
  • Разполага с качествени и обучени кадри, стриктно спазващи правилата за подмяна на водомери;
  • Предлага гаранция за качество на уреда и извършената работа.

Грижата за водомера е важна от гледна точка на това да не плащате повече отколкото трябва, така че не подценявайте този си ангажимент и следете сметките, а при необичайно високи такива веднага вземете мерки.

Защо да сменям работещ водомер

Повечето домакинства от София търсят професионални водопроводчици в случаите, когато забележат, че водомера им не работи както трябва. Сигнализират за повредата ВиК дружеството и от там получават разрешение за извършването на съответната промяна. Не е рядкост обаче и следната практика – до получите писмо от Софийска вода АД, в което ви уведомяват, че в срок от един месец трябва да подмените водомера си. но защо да се сменя работещ перфектно водомер? Причините да се предприемат такива мерки не са каприз или пък поредния трик да се напълни джоба на предприемач, предлагащ водомери. Има практика, съобразно която при използване на водомер в рамките на 10 години то той се счита за вече амортизиран. Освен това с навлизане на новите технологии се вземат предвид и по-ефективни методи за отчитане разходването на вода за битови нужди. Така, че с навлизането на дигиталните и с дистанционно отчитане водомери е логично с наближаване експлоатационния срок да се изиска навременната подмяна на старите устройства.

Ето, че необходимостта от смяна на водомерите, независимо от това, че работят прецизно се налага, тъй като е настъпил десет годишния период на тяхното подменяне.

Кой да наемем за смяна на водомера

Както всеки друг град така и в София има не малко фирми, които имат сключени договори със Софийска вода АД. Идеята е да се улеснят потребителите и да не се налага те да преминават през целия административен ад, а директно да имат право да се свържат с лицензираната фирма и така само за час – два да станат собственици на нов, дигитален и коректно измерващ показанията за разходвана вода водомер. Основните етапи за смяната на водомерите е свързана с:

  • Избор на фирма (лицензирана);
  • Избор на водомер (обикновено се предлагат няколко варианта с различни цени, от които всяко от домакинствата да избере изгодния за себе си);
  • Оглед от екипа и записване на час за извършване на подмяната;
  • Демонтаж на стария с придружаващите го протоколи и допълнителни документи;
  • Монтаж на избрания водомер;
  • Тест.
  • Узаконяване на новия водомер – изготвяне на протокол, поставяне на пломба.

Това, което  е важно да знаете, че всеки нов водомер си има гаранция, която е редно да изискате от лицензираната фирма, извършваща услугата.

Оцени тази статия