Какво трябва да знаем, когато ни предстои смяна на водомер?

Всеки водомер, който е експлоатиран над десет години задължително подлежи на смяна. Това е регламентирано в условията за ползване на чиста вода от ВиК дружествата, които ни предоставят този ресурс. С оглед на това да не плащаме по-високи сметки или пък да ощетим дружеството тази мярка е превенция срещу онези водомери, които са амортизирани и не отчитат правилно разходваното количество. Много стопани са на мнение, че това е поредното желание на дружествата да се облагодетелстват чрез поставени фирми, които да ни пробутат водомери  и да извършат тяхната смяна. Но всъщност ако се замислите ще се уверите, че е напълно естествено след десет години служба един измервателен уред да се е амортизирал и да показва грешни отчети.

Причината да бъде препоръчана такава смяна е в коректното измерване на разходваната вода. Водомерите както всеки друг уред се развалят и дори преди да настъпи препоръчителния срок за подмяна може да настъпи момент, в който сами да пожелаете да го подмените с нов. Няма да ви е приятно да плащате вода, която реално не сте ползвали. Не са малко случаите, в които домакинствата установяват три пъти по-високи сметки, въпреки че не са си построили басейн в дома. ето ви причина да се замислите дали действително не е време за смяна на водомера си. Софийска вода АД например изключително много държи на спазването на десет годишния срок и инкасаторите периодично напомнят на домакинствата за тази опция. Дали поради финансови причини или немарливост доста софиянци отлагат смяната на водомерите си. Едва когато се наложи да платят по-висока сметка сами търсят варианти и възможности за намирането на лицензирана фирма, която да извършва услугата смяна на водомери София. Подчертаваме върху това, че компанията предлагаща подмяна на водомери не само трябва да е специализирана във ВиК ремонтните и монтажни дейности, но задължително трябва да притежава и нужния лиценз за да подмени измервателните уреди.

Обърнете внимание на стария си уред за отчитане. Той е монтиран на входа на инсталацията, която снабдява жилището Ви с топла и студена вода.  Всяко отваряне на кран за да си измиете ръцете или да се изкъпете, да пуснете пералнята или съдомиялната отчитат разходваното количество вода. Именно поради това има конкретно място, което е предназначено за монтажа на водомера. Следващата специфика на водомерите е в това, че те имат пломба от съответното ВиК дружество, а за софиянци Софийска вода АД. Това означава на практика, че монтирания на входа на системата измервателен уред е напълно законен и съобразен с критериите и изискванията на дружеството доставчик. Всъщност можем да кажем, че колкото важен е електромера, толкова съществена роля има и правилно отчитащия водата уред. Затова не пренебрегвайте препоръките на инкасаторите за смяна на водомерите след определен срок на експлоатация дори на пръв поглед да изглежда, че всичко с тях е наред и си работят в норма.

Поради това, че дружеството не поддържа работилница с водопроводчици, които да обслужват всички райони, на които Софийска вода АД е доставчик се наемат фирми подизпълнители, които обаче задължително подлежат на лицензиране за да могат да извършват такава услуга. Така не само, че самите клиенти ще бъдат бързо обслужени и няма да губят излишно време, а и цената която ще платят е максимално поносима и съобразена с техните финансови възможности. В София например една от най-търсените и доказали коректно и професионално обслужване са Хидро Старт. Освен богатата гама от водопроводни услуги като монтаж, ремонт и всякакви други дейности фирмата предлага и лицензирано подменяне на водомери за студена и топла вода. Компетентно и гарантирано професионално изпълнение, ниски разходи и качество на предлаганата услуга нареждат Хидро Старт сред доверените лицензирани фирми в София, които ще се погрижат за смяната на водомера Ви.

Но в какво точно се състои самия процес? Какво трябва да направите като потребители? Колко ще ви струва услугата смяна на водомер? Това са въпроси, които е напълно естествено да си задавате и сега ще ви дадем техните отговори.

Смяната е специфична работа, която задължително се извършва от специалисти. Подчертахме няколко пъти, че фирмата задължително трябва да бъде лицензирана. За да се заяви такава услуга или трябва да имате препоръка от дружеството доставчик на вода за смяна, или пък водомера да отчита грешно. Едва след това можете да пристъпите към търсенето на фирма, която да предостави такава услуга и да смени измервателни уред съгласно разпоредбите и изискванията на ВиК дружеството. И така смяната се извършва с нов и проверен водомер. Обикновено ма няколко марки и модели, които се предлагат на пазара и са препоръчвани от фирмите и доставчиците на ВиК услуги като такива, които са напълно коректни и точни в измерването на разходваното количество вода. След като водопроводчика спре водата и демонтира стария водомер се съставя протокол за това какви са моментните му показания. Следва почистване на системата и тръбите както и монтажа на новия уред за измерване. Преди да се постави пломбата на Софийска вода се извършва тест дали няма евентуални течове на мястото където са направени връзките както и дали водомера отчита при пускане на някой от крановете в домакинството. Едва след като се направи теста се поставя и пломбата, която гарантира, че вашия водомер е законен.

Като се има предвид сериозността на самата процедура ангажимента на фирмата, която сте нали за смяната издава всички нужни документи, които гарантират, че водомера е монтиран съобразно правилата. Вашия ангажимент свършва с плащането на цената за услугата, а самата лицензирана фирма има задачата да предаде информацията в дружеството доставчик на вода. Ако сменяте не само измервателния уред за студената, а и топлата вода то имайте предвид, че изпълнителя трябва да притежава и лиценз, който му дава право от топлофикация София да извършва такава услуга. Независимо, че звучи малко сложно ще се уверите, че цялата процедура е с максимална продължителност около час, като това зависи от степента на сложност и достъп до водомера от страна на водопроводчика. Цената, която ще трябва да заплатите също е символична и варира от 30 до 50 лева в зависимост от това какъв е уреда който ще бъде подменян и дали има някакви специални особености, които да изискват първоначална ремонтна дейност. Доверете се на Хидро Старт – над десет години опит в изпълнение и разрешаване на вашите водопроводни проблеми.

Rate article