Какво представляват шнековите транспортьори и къде намират приложение?

Бизнес

Ръчният труд отдавна не е ефективен метод, когато се налага пренасяне на материали в индустриални условия. Повечето предприятия се нуждаят от специализирани конвейерни системи, които помагат пренасянето на различни видове суровини в насипно състояние.

Тези системи позволяват лесно, бързо и контролирано прехвърляне на материали през технологичната линия и използват различни методи за това. Един популярен вид, известен като шнекови транспортьори, все още се използва широко, въпреки че е изобретен около 250 г. пр. Н. Е. не от друг, а от самия Архимед.

Повече за това какво представляват шнековите транспортьори, какви са техните разновидности и къде намират приложение, ще разгледаме по-подробно в следващите редове:

Какво представляват шнековите транспортьори?

Винтовият транспортьор или шнековият транспортьор е механизъм, който използва въртящ се спирален винтов нож, наречен „витка“, който обикновено е поставен в рамките на тръба и се използва за придвижване на течни или насипни материали. Стандартно, този вид индустриално оборудване най-често се изработва от неръждаема или въглеродна стомана, която гарантира неговата устойчивост и дълъг експлоатационен срок.

В зависимост от нуждите и изискванията на производствения процес, шнековите транспортьори могат да имат различни видове витки. В това число се включват: стандартни, променливи, къси, конусовидни, назъбени, лентови, а също и безцентрови витки. Движението на витката се осъществява благодарение на електрически двигател, който осигурява преноса на материалите.

В съвременната индустрия шнековите транспортьори често се използват хоризонтално или под малък наклон като ефективен начин за придвижване на полутвърди материали, включително хранителни отпадъци, дървесни стърготини, инертни материали, зърнени култури, фураж за животни и много други.

При избора на подходящ шнеков транспортьор е важно да се вземат предвид ключови фактори, в това число: видът на материала, който ще се пренася,  необходим капацитет за единица време, и под какъв ъгъл ще бъде монтиран шнековият транспортьор.

Къде намират приложение шнековите транспортьори?

Заради своята висока ефективност, този тип системи на пренос на насипни материали намират приложение в редица индустрии. В това се число се включват:

  • Хранително-вкусова промишленост;
  • Фармацевтична промишленост и биохимия;
  • Химическа промишленост;
  •  Минно-добивна промишленост;
  • Аграрната промишленост и др.

Какви видове шнекови транспортьори се предлагат?

Днес индустриалните предприятия имат възможността да избират между различни видове шнекови транспортьори, за да открият най-подходящото и ефективно решение за конкретната сфера на дейност.

  • Тръбни шнекове –  Този вид шнекови транспортьори са се доказали като най-достъпното конвенционално решение, когато става дума за пренос на насипни материали на късо разстояние (хоризонтално или под лек наклон).
  • U-образни шнекове – Това вид е  подходящ избор за транспортиране на материали в пакетиращи или процесни фабрики, тъй като предоставя по-лесна поддръжка по дължината на линията.
  • Специализирани шнекове – Този вариант е подходящ, когато предприятията имат нужда от допълнителни функционалности. Специализираните шнекове предоставят възможност за персонализиране с допълнителни разширения като затопляща или охлаждаща риза, изолация, отводнителна система и допълнителни модули и т.н. Те се проектират и изработват, така че да отговорят на конкретните нужди на клиента.

Ако търсите доверен партньор за вашия бизнес, който да изработи шнекови транспортьори, отговарящи на вашите специфични технически изисквания, Inoxsys е българска компания с дългогодишен опит в сферата на индустриалното оборудване. Компанията гарантира високото качество на крайния продукт, а всичките техни изпарители са произведени спрямо международните стандарти ISO 9001, ISO 14001 и ISO 18001.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org