Какво представлява болестта артрит и как се лекува?

Артритът е възпалително заболяване на ставите. При артрит човек изпитва болка при  движения.

Ако едно съединение е засегнато, болестта се нарича “моноартрит”, а ако в процеса са включени няколко стави, тогава се касае за “полиартрит”.

В случай, че не се лекува заболяването, в крайна сметка всички тъкани на ставите могат да бъдат засегнати: кости, хрущяли, сухожилия , заобикалящи мускули и синовиалната мембрана. Болестта може да се появи изведнъж, в този случай лекарите говорят за остър артрит и също така да се развие  с течение на времето, бавно напреднал (хроничен артрит).

Ако погледнем  статистическите данни, всяко лице, което е навършило 65 години, е изложено на риск от артрит. Сред пенсионерите броят на хората, страдащи от тази патология, е около 60%. Лекарите казват, че тази цифра не отразява истинската ситуация: ако всеки пациент се оплакваше от артрит, вместо да се опитват сами да лекуват болестта, статистическите данни за артрита  ще изглеждат още по-тъжни в глобален мащаб. Но не мислете, че артритът се проявява само при по-възрастните. Болестта може да засегне хората в по-млада възраст и дори децата. Всичко зависи от причините, които причиняват патологични промени в ставите.

Смята се, че десетки милиони хора по света страдат от симптоми на артрит и според последните проучвания този брой се увеличава всяка година. Някои експерти твърдят, че с една или друга проява на артрит поне веднъж в живота ще се изправи всеки трети жител на нашата планета.

Причини за появата на артрит

Въпреки че точната причина за артрита все още не е определена, някои лекари твърдят, че причината  може да бъде инфекция, травма или алергия. Но освен това, артритът може да бъде причинен от метаболитно разстройство, заболявания на нервната система или дори само ог липса на витамини. Най-честата причина се счита, че са  инфекциозните заболявания.

Лечение на артрит

Колкото по-рано започва лечението на артрит, толкова по-ефективно се очаква да бъде. Това се дължи на факта, че първият и вторият етап от развитието на заболяването не се характеризират с изразена степен на деформация на ставите. Трябва да се отбележи, че терапията трябва да бъде изчерпателна, като лекарствата сами няма да доведат до пълно излекуване на заболяването. Не се самолекувайте. Ако искате, можете да използвате каквото и да е народно средство, но трябва предварително да се консултирате с специалист. Ревматолог може компетентно да направи схема за лечение на артрит.

Повече за заболяването артрит можете да откриете тук.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org