Какво прави шапката специален и дори задължителен аксесоар?

shapki_s_prava_kozirkaНосенето на шапки се е зародило още с появата на човека. Предпазването на главата с подобно средство е познато още от дълбока древност. Естествено тогава тези така наречени шапки са изглеждали по съвсем различен начин и са изработвани от подръчни материали, като части от дърво, слама, листа и други. През големи метаморфози преминава шапката докато стигне употребата си и като моден аксесоар. Както всеки подобен разкрасяващ елемент който използваме неминуемо и тя преминава през различни етапи от развитието си. Познати са най-различни модели – бомбе, капела, таке, шапки с права козирка. Всеки един модел и днес има своите привърженици. Бихме могли да кажем, че всъщност като аксесоар моделите шапки  се носят в определена възраст.

Ролята, която шапката играе днес, независимо дали е с права козирка, от какъв материал е изработена и къде ще бъде носена е действително доста значима за модните тенденции. Всяко време се характеризира с определен модел, който е един от най-носените. Например в края на седемнадесети и през осемнадесети век се носят модели наподобяващи триъгълник. Това са типично военни шапки, които всеки войник в армията е бил задължен да носи. Като част от униформата си войниците предпазвали главите си от проливни дъждове и лоши условия именно с този практичен аксесоар. Тогава дамите са носили модели, които основно са имали за цел да предпазят лицето м от силните слънчеви лъчи. Така, че тези с голяма периферия били изключително модни и привлекателни.

Днес моделите са наистина уникални. Специализираните магазини за аксесоари ще Ви изненадат с голямото си разнообразие от шапки с права козирка, такета, капели и други. Сред младежите наистина тези с правата козирка са най-актуални, защото несамо че са доста модерни, но и дават възможността да бъдат целогодишно използвани. За младежките модели се употребяват тъкани като джинс, деним, кожа, флиц. Тези шапки с права козирка често не са едноцветни  и скучни. По тях са бродирани различни надписи, като имена на групи, изпълнители, градове. Освен това много тийнейджъри харесват да украсяват шапките си с множество значки.

Правата козирка е подходяща не само за младите хора. Самият модел има за цел да предпази очите ни, дали от слънце, или вятър или даже от дъжд. Това са и фактори които я правят предпочитана за употреба и в много спортни мероприятия. В Америка бейзболът е един от националните спортове. Като част от екипировката на играчите е и шапката с права козирка, която още се нарича и бейзболна. Много е модерен този модел, тъй като всъщност той е унисекс. Дамите също се възползват от 3естетиката на аксесоара и затова носят такава със спортна тениска и джинси.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org