Какво е viral (вирусно) видео и какво ги прави такова

Кои са факторите, които биха могли да превърнат едно видео във viral? На практика всеки ден по света милиони клипове се качват и всеки от тях бива гледан по хиляди и милиони пъти или по едва 1-2 пъти. Независимо от броя гледания, факт е, че едва няколко от тях вероятно имат качествено и смислено съдържание и въпреки това има вероятност да останат невидяни от много хора.

Както може би ви е ясно, по-голямата част от тези видеоклипове са абсолютно незначими и безсмислени за масовата публика и нямат естетическа и целева стойност, както и целят да правят популярни сами себе си и просто да получават харесвания и гледания. В същото време съществуват клипове, които имат по-особен и професионален вид и касаят смислени теми, музика, култура, новини и т.н. Могат да бъдат намерени в официални видео канали, както и на новинарски уеб сайтове.

Независимо колко незначителни и безинтересни са масовите видеоклипове, които заливат мрежата, те често успяват да съберат милиони гледания. Ето защо е много важно да сме наясно кои са факторите, които правят едно видео viral (вирусно), тъй като те могат да бъдат използвани с търговски цели.

Най-честият съвет е да се придържате към високо ниво на автентичност на вашия клип. С други думи – да отговаря на посланието, което искате да отправите към конкретна група хора. Търговски компании, които искат да промотират по подобен начин стоките или услугите си, се стремят към показност на своите видео реклами към по-широка публика и все пак се опитват да има определена фокусна група, която да реагира положително на концепцията.

Обикновено фокусирането на видео рекламата, което компанията предлагаща продуктите и услугите си бива насочвано към конкретните цели, които тя има. Ако видеоклипът е достатъчно интересен всеки потребител би го споделил на своята стена в социална група или уеб сайт. По този начин се постига целта – по-голям брой хора, които са успели да видят съответния клип.

А щом това действа за всеки тип кратки видео продукции, защо да не бъде използвано и за реклама? Най-важното е да спрете за момент да мислите какво би могъл вашият продукт да донесе на потенциалните клиенти. Започнете да си задавате въпроси, относно това какви проблеми имат вашите зрители. Предлагайки решения за техните проблеми, вероятно ще създадете още по-голям интерес към това, което предлагате.

Това е един по-специфичен начин за маркетингово мислене, но който със сигурност носи положителни резултати в продажбите.

Как функционират нещата

Алгоритми измерват доколко това, което казвате във видеото има значение, спрямо броя на потребителите, изгледали видеоклипа или тези, които са се абонирали за вашия видео канал или социална мрежа, където го публикувате. След това системата умножава това количество по влиянието, което всеки потребител, харесал проекта ви има. Т.нар influencers биха могли да наклонят везните във ваша полза, ако успеете да привлечете вниманието им, тъй като те успяват да влияят на общественото мнение в интернет пространството.

Разпространението на различните видеоклипове става лесно, защото те имат способността да бъдат споделяни доста лесно технически. Това важи както за социалните мрежи, така и за публикуването им в YouTube.

Когато един видеоклип се разпространява така, че да се превърне във viral, означава, че се разпространява експоненциално – нещо подобно на ефектът, който се наблюдава при снежната топка – там количеството се увеличава с всеки изминал момент. Така се постигат ръстове в гледането на съответното видео и неговото разпространение. Тази тенденция може да се използва с маркетингова насоченост, като така името на продукта или услугата, която предлагате може да придобие доста по-голяма популярност.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org