Какво е рефинансиране

Този процес предоставя шанс да подобрите параметрите по ваши съществуващи едно или повече задължения. С реализирането на рефинансирането може да получите по-малки вноски, по-ниска лихва или да намалите погасителния период. Това може да се осъществи чрез преподновяване на споразумението ви с вашия настоящ банкер или с друг кредитен доставчик.

От тази процедура има ефект, само в случай, че променените условия по заема ви са във ваш интерес. Например, може да скъсите времето за погасяване, без да се повишат вноските и пр.

В контекста на ипотечните заеми след измененията в Закона за кредитиране, в случай на предсрочно погасяване през първата една година от погасителния период, таксата е до 1%, след което не се дължи компенсация на заемодателя, но следва да се вземат предвид останалите разходи, които съпътстват процеса по предоговарянето. В процеса на рефинансиране се извършва наново оценяване на имота, върху който е учредена ипотека, възможно е да има допълнителни такси за разглеждане на кандидатурата и начални такси по рефинансирания заем.

По тези причини, голяма част от финансовите организации обявяват промоции към своите оферти – гарантиране на финанси за посрещане на таксите, съпътстващи новия заем. Възможно е някои банки да не удържат такси при подаване на кандидатурата, оформяне на необходимите документи или за обслужване на разплащателната сметка.

Обикновено ипотечните заеми се изплащат за около 25-30 години и те ангажират потребителя дългосрочно. В този контекст, офертите за рефинансиране предоставят възможност да се скъси погасителния период, като вноските останат същите.

Друга опция е, гражданите да оставят погасителния период, както до момента, но при по-нисък Годишен процент на разходите.

Банките и кредитните компании в съревнованието помежду си за повече клиенти предлагат все по-конкурентни и изгодни условия на заемите по обединяване и рефинансиране на задължения. По този начин потребителят може да редуцира чувствително лихвата по своя заем.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org