Какви са ползите от консумация на мед?

Здраве

Медът е добре познат още от хилядолетия, като нашите предци са го използвали както заради високата му хранителна стойност, така и заради благоприятното му действие върху различни здравословни проблеми.

Днес всички знаем, че медът е много полезен като цяло. Но ако вие обичате да си похапвате от това сладко изкушение, вероятно ще се запитате какви са конкретните ползи  за вашия организъм от консумацията на мед. Именно на тях ще обърнем внимание в следващите редове. Така че, ако ви е интересно да научите, продължавайте да четете.

Медът е източник на ценни антиоксиданти

Напоследък все по-често се говори за свободните радикали и техния принос за състаряване на тялото, както и за развитието на сериозни хронични болести, като рак и болести на сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите са полезни вещества, които предпазват тялото ви от увреждането на клетки, причинено от свободните радикали.

Медът е източник на ценни антиоксиданти, наречи полифеноли. Според някои изследвания консумацията на мед може да осигури превенция срещу появата и развитието на сърдечни болести.

Силни противовъзпалителни свойства

Когато усетите първите симптоми на настинка, като кашлица или болно гърло, вероятно прибягвате към един добре познат в народната медицина лек – чай с мед. Медът има силни антибактериални и антимикробни свойства, които ще помогнат на тялото ви да се пребори по-лесно с такъв тип инфекции, а вие да се почувствате по-добре. По същата причина, медът може да се използва и за локално за лекуване на рани и кожни раздразнения.

Подсилва имунната система

Медът е изключително богат на полезни хранителни вещества, витамини и минерали, в това число протеини, желязо, цинк, калций, калий, фосфор, витамин B6, витамин B2, витамин С и др. Както вече споменахме, той е известен и със своите антисептични свойства, както и с богатото съдържание на антиоксиданти. Всичко това го превръща в един чудесен натурален имуностимулатор. Редовната му консумация, особено в сезона на настинките и гриповете, ще ви помогне да подсилите вашия имунитет.

Зарежда ви с енергия

Натуралният пчелен мед може да се окаже отличен заместител на сутрешното кафе, особено ако сте решили да се откажете от кофеина. Освен че съдържа множество полезни вещества, медът ще ви зареди с енергия, помагайки ви да се справите с предстоящите през деня задачи. Той е доста по-удачен вариант, в сравнение със захарните изделия, към които често посягаме, когато търсим бърз скок на енергийните нива.

Консумацията на мед, разтворен в топла вода или пък намазан върху крекер или оризовка, често се използва от спортисти и спортни ентусиасти, които искат да се заредят с енергия преди тренировка. А вие опитвали ли сте този трик?

Подпомага храносмилателната система

Здравословните ползи от консумацията на пчелен ден далеч не се изчерпват до тук. Той може да се използва за облекчаване на редица проблеми на храносмилателната система, като язва, гастрит, диария и др. Изследванията показват, че медът действа и като пробиотик, подпомагайки полезните чревни бактерии, което е положително както за храносмилателната система, така и за здравето на организма като цяло.

За по-добър сън

Напрегнатото ежедневие, което съвременният човек води, често се отразява негативно на качеството на съня. Това от своя страна помага за натрупването на стрес и умора в организма, а резултатът може да бъде крайно неприятен за здравето ви.

Ако изпитвате трудност да заспите нощем, хапнете 1 малка лъжичка мед. Известно е, че медът подпомага производството на мелатонин – хормон, който има важно значение за циркадния ритъм на тялото. Може да комбинирате меда с топло мляко или пък успокояващ чай от лавандула, например.

За да се възползвате от всички тези здравословни ползи, уверете се, че консумирате  истински мед. За съжаление днес се продават не малко продукти, които имат допълнителни примеси и не притежават тези полезни свойства. Открийте качествен и 100% натурален пчелен мед и пчелни продукти тук: https://pchelina.bg/.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org