Какви препарати против насекоми ще са ни от полза през лятото

препарати против насекоми

През лятото най-любимото занимание на повечето хора е да не стоят вкъщи в апартамента или къщата, а навън или сред природата и така да прекарват своето свободно време. Проблемът тогава идва от насекомите, които хапят, летят, жужат и могат да ви оставят лоши спомени вместо приятно емоции. Те са много активни през летните месеци и могат да ви причинят не само дискомфорт, но и различни обриви и алергии.

Кои са най-активните насекоми през лятото и с какви препарати да се предпазите?

Има по-безобидни като мухи, комари, мравки, които могат да предизвикат само пъпки, както и по-опасни като кърлежи, оси, паяци. Те могат да бъдат у дома или в градината.

  1. Пчели и оси

Те могат да ви ужилят и мястото да се подуе. Има хора, които са алергични и това ухапване за тях може да бъде фатално. Сега съществуват различни препарати за борба с тях, които ще ви помогнат. Не използвайте ароматни кремове и масла, ако планирате почивка сред природата. Те привличат различни насекоми. 

Жилещите видове се привличат и от силни миризми като пот и чесън. Поддържайте кожата си чиста, но без прекалено ароматизиране. Ярките цветове също предизвикват агресията им. Ако оставяте храна на открито, добре я прегледайте за пчели и оси. Дори да не сте алергични, ако пчела или оса попадне в устата ви, ще е много опасно. Избягвайте сладките храни и напитки, защото те ги привличат. Лимонът действа отблъскващо за осите, ако не искате да ползвате препарат.

  1. Комари 

Те пренасят болести като малария, въпреки че в момента по нашите земи няма регистрирани случаи. Но дори и да не пренасят заболяване, ухапването е съпроводено с пъпки и е много неприятно. Можете да се предпазите с репеленти и масла, с които да ги прогонвате. Лавандулата е много ефикасна, както и лайка и оцет.

  1. Кърлежи 

Те са много опасни, тъй като се забиват в кожата и то на места, които може би ще видите трудно. Ако седите на места, където има трева, вечер винаги се оглеждайте добре, да нямате някое от тези насекоми. Ако случайно си откриете не го вадете сами, а отидете на лекар. Опасно при изваждането е да не остане част от него в тялото ви и да имате проблеми след това. Препаратите, с които можете да пръскате площите са разнообразни, но можете да мажете тялото с репеленти, както и да ползвате гривни, които предпазват.

Според експертите на онлайн магазин Otrovi.com гривните против насекоми са много ефикасни средства за предпазване от ухапвания, а има модели и за деца. Предлагат се различни видове кремове, спрейове, както и други видове препарати и репеленти. Някои са на растителна основа, особено тези за деца.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org