Как се оре с плугове?

kak se ore s plugoveОт много години основен избор при обработка на полето за фермерите са висококачествените плугове. Всеки нов сезон те използват този инструмент, за да преобръщат почвата и да я подготвят качествено за сеитба. Днес плуговете се използват за определени, специфични нужди. Главната цел на фермерите е да направят почвата рохкава и да унищожат всички плевели, зарявайки ги под горните слоеве и снабдавайки земята с нужните хранителни вещества. Въпреки същестуващите съвременни плугове днес, те много приличат на онези, които нашите прадеди са използвали преди. Разликата е, че модерните плугове днес имат специални остриета и лопати, с които земеделците ефективно пробиват твърдата почва, позволявайки на бъдещите растения да получават нужното количество кислород и вода.

Подгответе трактора и плуга

Едно от най-важните неща, когато поставяте плуг към трактор е да се уверите, че те са уравновесени. Това може да се случи като добавите допълнителна трежест в двата края на плуга или от страната на трактора. Закрепяте плуга към трактора, като много често той се включва в триточковия теглич, който спомага за неговото издигане и сваляне. Някои плугове, които са с повече лопати или остриета са снабдени с допълнителна тяга, която спомага за поддържане на тежестта. След като плуга е закрепен, трябва да настроите дълбочината, в която ще се оре. За да прецените дали тя е достатъчна, направете няколко хода и проверете. Уверете се, че рамката е на едно ниво от началото до края. Ако е небходимо нагласете плуга, за да е на нужното ниво. Проверете дали са настроени и остриетата. Те трябва да пробиват почвата безпроблемно, на 5-8 см от земята. Вижте дали всички болтове са здраво затегнати.

Използвайте плуг

Стартирайте орането по дългата страна на нивата. Спуснете плуга към земята и задвижете трактора с препоръчителната скорост от производителя за тази дейност. Карайте в права линия и следете как се обръща почвата. Ако е възможно, използвайте обект, поставен на разстояние, който да ви показва дали се движите в права линия. Вдигнете плуга в края на обработваната земя и преценете дали имате достатъчно пространство, за да завиете. Ако полето, което обработвате е твърде голямо, може би ще се наложи да го разделите на отделни обработваеми секции.
Върнете се отново към първия ред, който изорахте. С дясното колело в браздата, изорете следващия ред. След като има няколко изорани реда, може да използвате тях като напътстващи за следващите. Повтаряйте този процес, докато изорете цялата нива.

В случай, че не разполагате с необходимите и надеждни плугове, можете да откриете голямо разнообразие от модели в каталога на фирма Агростил ООД – http://mass.bg/.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org