Как работят музикалните инструменти?

Всеки един музикален инструмент – от африканския джимбе до индонезийския гамелан англунг и от арабската шабаба, до индийския ситар – е свидетелство за факта, че музиката е универсален език с множество диалекти.

Духовите инструменти изискват от човек да вкара въздух в инструмента, за да произведе желания звук. Те работят на принципа на звукови вълни, честоти, хармонизиране, резонанс и акустика. Когато духнете в инструмента, тонът на произведената звукова нота варира в зависимост от дължината на вътрешната струя, в която звуковите вълни вибрират. Колкото по-къса е въздушната струя, толкова по-голяма е височината на произведената нота и обратно.

Ударните инструменти изискват човек да удари повърхността на инструмента, за да генерира вибрации, които след това произвеждат желания звук. В зависимост от вида на повърхността може да се използват ръцете, палки или други подобни предмети за удари на повърхността на инструмента. Характерна особеност на ударните инструменти е, че произведеният тип звук варира в зависимост от точката, която е ударена върху повърхността на инструмента. Например, при джембъла – удрянето му в центъра създава дълбок и заглушен звук, докато удрянето му по краищата, води до остър и свеж звук.

Всички тези блестящи тромпети и тромбони, които са толкова забележими в джаза и блуса, са класически пример за медни инструменти. Металните духови инструменти се наричат ​​така, не защото са произведени от метал, а поради естеството и структурата на звука, който произвеждат. Те работят почти на същия принцип като дървените инструменти, но са с различни модификации. При някои метални инструменти, дължината на въздушната струя може да се променя с помощта на пресови вентили или чрез плъзгащ се механизъм.

Всичките видове китари, цигулки и пиана попадат в категорията струнни инструменти. Те работят на базата на вибрации на звуковата вълна, създадени с помощта на струни. Скоростта на звуковата вълна, която се получава, зависи от дължината на въздушната струя, както и от типа и дебелината на съответната струна.

Източник: https://music-store.bg/

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org