Как работят климатиците и тяхното въздействие върху околната среда

Дом и семейство

Как работят климатиците и тяхното въздействие върху околната среда

Климатичните единици работят чрез издухване на въздух през метални плочи, които разсейват топлината. Докато въздухът преминава през тези плочи, топлината отвътре бавно се изпомпва във външния въздух. Тъй като климатиците използват електрически вентилатори, за да движат въздуха наоколо, те могат да отделят малко топлина в процеса. Ето някои факти, които трябва да имате предвид, когато купувате климатик. По-долу са изброени основните компоненти на климатик, как работят и тяхното въздействие върху околната среда.

Антифриз

Климатиците използват течен хладилен агент, наречен охлаждаща течност, за охлаждане на въздуха, преминаващ през уреда. Тази течна охлаждаща течност е известна още като Freon и е силно токсична, когато изтича. Фреон също е много вреден за околната среда и е доказано, че има отрицателни ефекти върху човешкото здраве. Ако подозирате, че вашият климатик изтича, веднага го ремонтирайте. Не се притеснявайте обаче, ако не сте виждали нито един от тези симптоми. Има много признаци, че вашият климатик може да се нуждае от охлаждаща течност.

Има три често срещани типа климатична охлаждаща течност. R-22, по-известен като Freon, е най-често срещаният. Този газ обаче се прекратява в Съединените щати поради вредното влияние върху околната среда. В резултат на това цените са се повишили. Новите системи обикновено използват R410A или Puron, който се счита за по-екологичен. Ако обаче искате да използвате различна охлаждаща течност в сегашния си климатик, ще трябва да купите нов.

Компоненти

Климатика е съставен от няколко части, включително изпарител, компресор, разширителен клапан и кондензатор. Изпарителят е частта вътре в климатика, която получава течен хладилен агент. Вентилаторът духа въздух върху охладените намотки, а хладилният агент се превръща в газ. След това компресорът освобождава топлината на открито.

Климатиците също имат филтър за улавяне на частици във въздуха. Филтърът е разположен в закритото устройство на климатика. Другият основен компонент на климатика е хладилният агент, който прави охлаждането. Това вещество работи в мрежа от стоманени или медни тръби. Той има свойства, които му позволяват да се разширява и свива. Това позволява на климатика да охлажда по-ефективно помещението. Този филтър ще помогне за поддържане на удобна температура в целия дом.

Консумация на енергия

По-рано обсъдихме значението на редовната поддръжка, като почистване на филтрите за климатици, за намаляване на консумацията на енергия. Тези прости мерки могат да намалят вашите сметки за охлаждане с цели 15%! Тази изследователска група в Daikin Industries Ltd. в Япония проведе тестовете и установи, че редовната поддръжка може да намали консумацията на енергия с цели 15 процента. Резултатите от тяхното проучване предизвикаха промени в стандартите за енергийна ефективност на климатиците.

За да изчислите консумацията на енергия на вашия климатик, потърсете неговия етикет. Можете лесно да намерите информация на етикета, като например колко киловата използва. Например, единица, която използва 60 вата електричество на всеки час, ще консумира 3,6 кВтч електричество. Колкото по-висока е температурата навън, толкова по-голяма ще бъде консумацията на електроенергия. Следователно, трябва внимателно да изберете вашия климатик въз основа на неговата мощност.

Влияние върху околната среда

В допълнение към производството на въглероден диоксид, климатичните системи излъчват други вредни газове. Изкопаемите горива, които включват нефт и газ, са с най-големият принос за глобалното затопляне. Тези газове се освобождават, когато хората изгарят изкопаеми горива. Климатичните единици излъчват приблизително три до пет хиляди вата енергия на час. Тази консумация на енергия се увеличава с по-топлото време. Въпреки че са сравнително малка част от общото използване на енергия, климатиците все още са много неефективни и оказват влияние върху околната среда.

Промишлеността е призована да намали въздействието си върху околната среда чрез въвеждане на по-енергийно ефективни климатични единици. Въпреки че много климатични единици не са проектирани да намаляват емисиите на парникови газове, има решения. Новите технологии, като хладилни агенти на R32, могат драстично да намалят въздействието на климатиците на околната среда, като намалят техния потенциал за глобалното затопляне. Това може да намали въздействието на климатиците с близо 100 гигатона еквивалент на CO2 до 2050 г.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org