Как да създадете перфектна среда за отглеждане на растения в оранжерията? 

Маркетинг

Създаването на идеална среда в оранжерията е ключово за успешното отглеждане на здрави и плодородни култури. За целта обаче е важно да съобразите всички фактори, имащи ключова роля в създаването на благоприятна среда на живот дори за по-капризните растения в парник.

От екипа на Парник БГ споделят кои са основните фактори за подготовката за активния сезон за отглеждане.

Кои фактори са важни за създаването на здравословна среда в парник?

Има много важни особености, които могат да определят дали мисията ви в отглеждането ще се увенчае с успех, част от които са следните:

  1. Торене – наторяването е от съществено значение за здравето и растежа на растенията. Използването на подходящи торове, като органични и минерални, богати на азот, калий, калций и други хранителни вещества, ще осигури подходяща среда за развитието на растенията. В допълнение, обработката на почвата ще я насити с кислород, което също има първостепенно значение.
  2. Пръскане срещу вредители – защитата от вредители е критична, тъй като те могат бързо да унищожат насажденията още в начален период. Още през пролетта, когато температурите започват да се покачват, а влажността е висока – различни вредители намират убежище в растенията, изсмукват соковете им и ги унищожават. Редовното пръскане и използването на ефективни инсектициди или биологични методи помагат за поддържане на растенията здрави. Сред най-популярните средства за пръскане на листата на насажденията, с цел превенция от заболявания, като мана, гниене и други, са бордолезов разтвор, сода бикарбонат, течен сапун и други.
  3. Правилно позициониране – оптималното разположение на оранжерията спомага за максимално използване на естествената светлина, която е жизненоважна за процеса на фотосинтеза. Важно е да помислите и за вътрешното разпределение на растенията. Те трябва да се подредят така, че всички да получават равномерно количество светлина. Съобразете височината им, топло и светлолюбивостта и други.
    В допълнение, към естествената светлина може да се наложи използването на изкуствено осветление, особено през зимните месеци. Подходящи са фитолампите.

Има ли значение видът на материала, от който е изработена оранжерията?

Изборът на материал за вашата оранжерия е от решаващо значение за ефективността и дълготрайността на парника. Полиетилен и поликарбонат са два от най-популярните материали, благодарение на техните изключителни качества:

  • Оранжерия от полиетилен – този материал е лек, предлага добра светлопропускливост, като същевременно предпазва от UV лъчи и помага за поддържане на стабилна температура във вътрешните площи на конструкцията. Това е качествено и бюджетно решение;
  • Оранжерия от поликарбонат – плоскостите, изработени от поликарбонат, са по-издръжливи и устойчиви на удари, което ги прави идеален избор за райони със силни ветрове или чести градушки. Те също предлагат отлична изолация, което помага за намаляване на разходите за отопление през зимата.

Изборът на подходящ парник, в комбинация с правилното вътрешно разпределение и предварителната грижа, могат да ви помогнат в отглеждането на различни култури и добива на голяма продукция.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org