Как да се справим с трудностите при изработка на меню

Вероятно не сте обръщали внимание на това и сигурно звучи много лесно и не заслужаващо внимание. Но ако наистина започнете сами да правите това ще се сблъскате с доста казуси, на които едва ли толкова бързо и безпроблемно ще намерите конкретното решение.

Самата изработка е специфичен и трудоемък процес.  Необходимо е да се съобразите не сам с текста, който трябва да съдържа, но и с цялостната му визия.

Един от най-често срещаните типове са тип спирала. Те наподобяват тетрадка. Тяхно предимство е това, страниците им лесно се отгръщат.  Друг подобен вариант е този с метални рингове, който много си прилича с този със спиралата. Могат да бъдат с твърди корици и меки гланцирани листи вътре или пък изцяло твърди за по –голяма здравина. Видовете са наистина доста , но като цяло преди да започнете да правите какъвто и да е дизайн на Вашето, първо трябва да знаете точно за КАКВО ще бъде използвано то.

Предназначението и изработка на меню е водещият елемент, от който трябва да тръгнете. Дали менюто на заведението Ви е основно. Тук трябва да се позиционират всички предлагани ястия и напитки. Вероятно пък имате предвид такова, което да предлагате на клиентите си по обед-това ще се наложи да представите гозби, които желаете точно по това време на деня да предложите. Друг търговски трик, който бихте могли да предложите е представяне на меню с промоции. Тук ще акцентирате върху точно определена напитка или ястие, които примерно се предлагат в този си вариант единствено във вашето заведение. Тези промо менюта, обаче не бихте могли да използвате ежедневно или пък ако правите такива, по-добре би било да променяте артикулите в него, за да привличате интереса на потенциалните си клиенти ежедневно и това да не се разводнява. Тук акцента е върху цената. Много внимателно я определете, тъй като потребителят ще търси една по-ниска цена в сравнение с тази, която предлагат конкурентите Ви.

Ако то е предназначено за клиенти с по-големи изисквания и те не се влияят от цифрите, изписани в него, а обръщат внимание на лукса и качеството, тук трябва да се постараете повече.   Те не са многолистни, те нямат много асортименти, но дори изработени  от един единствен подлистник, те  задължително трябва да изглеждат шикозно и този, който ги държи да се чувства специален и значим.

Друг подвариант на луксозно меню могат да бъдат и менюта за подбрана колекция вина, бар-меню със специални коктейли и други. Те са с богати илюстрации и акцента е върху самия артикул, който се предлага, цената вероятно дори няма да забележите в този тип меню, но задължително ще видите избраният от Вас коктейл например.

За „скъпите“ менюта предпочетете масивно изглеждащи корици, много красиви и стилна са тези изработени от кожа.

Друг важен момент , на който трябва да е обърне внимание също е дали текста ще е основен или снимковият материал. Практиката показва, че тук е хубаво да заложите на картинките в менюто. Една прекрасно направена фотография ще говори сама за себе си, отколкото дълги обяснение какво точно е съдържанието . Текста по-скоро трябва да е позициониран като при каталог.

Никога не слагайте текст/освен наименованието на продукта/ на меню, предназначено за бар. Тук наблегнете на снимките. В този тип заведения хората не са дошли за да четат, а да се забавляват,  те се ориентират по това как изглежда желаното питие

Не подценявайте и избора на печатница, тъй като тя ще направи окончателната визия на Вашето меню такова, че всеки да пожелае да го държи в ръцете си.

 

Благодарим ви за вниманието, ще се радваме на вашите коментари и препоръки. Споделете вашите премеждия и наблюдения върху темата. Знаем, че има какво да кажете по нея!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)