Как да пием протеин на прах за натрупване на мускулна маса?

протеин на прах

Протеинът се състои от аминокиселини, които са необходими за изграждане на мускулната тъкан в човешкото тяло. Това вещество може да бъде набавяно чрез храната като се консумира повече месо и риба, както и яйца и млечни продукти. Той се получава и от бобови растения и ядки. Много често се случва дори вашето меню да е богато на тези храни, чистият протеин може да не е достатъчен на организма. Това се отнася най-вече за спортистите, тъй като при тях има големи натоварвания.

За какво се използва

Той се приема за стимулиране на растежа и оформянето на мускулите. Помага за повишаване на издръжливостта и укрепва костите. Според специалистите от сайта Plovdiv.bg, протеинът е най-добрият приятел на професионалните спортисти. Приема се най-често под формата на протеинови шейкове и е подходящ за жени и за мъже.

Видове протеин на прах

Той е няколко вида: млечен, суроватъчен, шоколадов, казеинов, яйчен, растителен и матричен. Когато се получава от храната, трябва да мине известно време, за да се усвои от организма. При протеиновите шейкове той се усвоява много по-бързо, за да се разгради до аминокиселини. След това те навлизат в кръвта и метаболизмът започва да работи по-бързо.

Как се приемат протеините на прах за качване на мускулна маса

Мненията са, че много често начинаещите правят грешки с приема. Те пият големи количества с надеждата, че така ще забързат процеса. Това може да се окаже много вредно за вашето здраве. Затова е добре да се спазва мярката. Дозировката зависи от възрастта, теглото, физическата дейност на човека, както и от целите, които си е поставил.

По кое време на деня се пие тази добавка на прах за мускулна маса

Освен правилната доза, трябва да знаете и кога е подходящото време за прием на такива суплементи. Препоръчително е да ги пиете няколко пъти на ден.

  • Сутрин – тогава в тялото има протеинов глад, защото през нощта тялото изразходва енергия; 
  • Следобед – така постоянно ще насищате мускулите с аминокиселини и ще ги поддържате в добра форма. Много важно е да си набавяте протеин на прах особено ако нямате възможност да се храните нормално;
  • Преди тренировка – около половин час преди да започнете да тренирате във фитнеса можете да изпиете суплемент на прах. Така ще повишите издръжливостта си и ще постигнете желаните резултати за сваляне или качване на килограми;
  • След тренировка – тогава трябва да попълните липсите с протеинов въглегхидрат на прах в организма си, защото той е изразходвал доста енергия, докато е траела тренировката;
  • През нощта – тогава мускулите също се нуждаят от храна и преди да си легнете можете да ги подкрепите със суплемент, който се разгражда бавно.

Когато приемате правилно хранителните добавки, те ще работят за вашето здраве и добър външен вид. Затова бъдете внимателни. В онлайн магазините има голямо разнообразие на различни цени.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org