Как да направим довършителната шпакловка на стените в дома ни?

Дом и семейство

При почти всеки ремонт на помещения е необходимо да се шпакловат стените за висококачествена подготовка на повърхността, за да се получи гладка, равна повърхност по време на довършителните работи.

По принцип няма да е трудно самостоятелно да овладеете процеса на шпакловане, важно е само внимателно да се придържате към правилната процедура. В тази статия ще Ви представим кратка но важна информация за довършителната шпакловка на стените в жилището Ви.

Какви видове шпакловка има?

Шпакловката е материал за обработка на повърхности на стени и тавани, който се използва за коригиране на техните недостатъци и неравности. Сместа за замазка е направена от гипс, акрил и различни полимерни добавки. В зависимост от състава шпакловките са:

 • гипс. Предимството на такива смеси е ниската цена, ниското свиване и лекотата на подравняване. Сред недостатъците може да се отбележи ниска устойчивост на влага, което донякъде стеснява обхвата.
 • Цимент. Те имат отлична устойчивост на влага, но се характеризират с висока степен на свиване.
 • Полимерни. Най-универсалният вид шпакловка, практически лишена от недостатъци. Използването им е ограничено само от относително високата цена в сравнение с предишните видове.
 • Siniat предлага следните видове довършителни шпакловки:
 • PLATO Финиш. Висококачествена гипсова шпакловка местно производство. PLATO Finish има висока пластичност, лесно се нанася върху повърхността, елиминира образуването на прах и образува идеално гладка повърхност след изсъхване. Страхотен като основа за тапети и други декоративни материали.

Гипсова шпакловка на базата на синтетичен гипс с добавка на специални пълнители. Използва се за ръчно или машинно шпакловане на повърхности на стени и тавани. Характеризира се с висока адхезия, добра пластичност и лесно шлайфане. Подходяща като основа за боя, тапети и други декоративни материали.  

 • Сатен. Висококачествена гипсова смес, предназначена за лесно шлайфане с шкурка или мрежа след пълно изсъхване. Проектиран за получаване на висококачествена повърхност за боядисване, лепене на тапети и други декоративни елементи. След обработка придобива равномерен бял цвят.
 • SuperFinish. Шпакловка на гипсова основа с минерален пълнител и специални добавки. Предназначена е за получаване на висококачествени повърхности след рисуване. Различава се с лесно полиране и тънък слой на рисуване. Подходяща за по-нататъшно боядисване, нанасяне на декоративни елементи. Не се препоръчва за тапети.

В сегмента на универсалните шпакловки Siniat предлага следните продукти:

NIDA Pro. Многофункционална завършваща доломитна шпакловка, готова за употреба. Има висока способност за свързване с основата, лесен за нанасяне и шлифоване, придобива равномерен снежнобял цвят след изсъхване. NIDA Pro се препоръчва за поправяне на драскотини, пукнатини и други несъвършенства по време на ремонтни и довършителни работи.

Инструмент за самостоятелна шпакловка

За самостоятелно шпакловане трябва да имате някакъв набор от инструменти. Включва:

 • Контейнер за приготвяне на шпакловъчна смес. Най-често шпакловката се продава в суха форма. Затова трябва да се разреди във вода и да се разбърква.
 • Строителен миксер. Разбъркват равномерно шпакловъчната смес.
 • Шпатули с различни размери: големи, малки и ъглови.
 • Комплект четки и ролки за грундиране.

Правило. Необходим за изравняване на дебел слой шпакловка, когато третираните повърхности са неравни.

Ниво. Необходим за контрол на отклонението от равна повърхност.

Шкурка или шкурка за перфектно полиране на повърхността след изсъхване на шпакловката.

Ако имате всичко това, преминете към повърхностна обработка за шпакловка.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org