Как да изпирате завивките си?

Дом и семейство

  Спалното бельо трябва редовно да се освежава, за да се гарантира високо ниво на комфорт на съня. Същият е случаят с постелките. Чудите ли се как да изперете завивката си, за да не я повредите? Колко често може да се почиства? Имаме няколко практични съвета за вас.

  Този момент, когато легнете на леглото и сте увити в топла, ароматна завивка – голямо удоволствие. Въпросът е: Може ли завивката да се пере в пералнята? В следващата част на статията ще разсеем всичките ви съмнения.

Изпиране на юргана и неговия живот

  Всеки иска спалното бельо, което купува, да му служи възможно най-дълго. Много хора споделят убеждението, че измиването на юргани и възглавници не е необходимо, а понякога дори не е препоръчително, тъй като може да доведе до тяхното унищожаване.

   Прекарвате поне няколко часа всяка вечер под завивките. Той е защитен от калъфка за възглавници, но с течение на времето в него започват да се събират прах, акари, бактерии и други патогенни микроорганизми. Почистването на спалното бельо е от голямо значение – не само от гледна точка на хигиената, комфорта, но и здравето.

  Освен това имайте предвид, че в завивката се натрупва влага. Излъчването му може да реши този проблем, но няма да го реши напълно. Влажният пълнеж започва да се слепва и да се натрупва по протежение на ватирането. В резултат термичните параметри на постелката се влошават, което рано или късно ще доведе до необходимостта да се инвестира в нов комплект. Ако искате да избегнете това, измивайте завивките редовно.

Колко често трябва да се пера одеялата?

   Предполага се, че одеялото трябва да се пере поне веднъж на 6 месеца. Това правило не се прилага, когато спалното бельо е било наводнено или замърсено. Ако няма спешен случай, всеки път, когато подменяте спалното бельо, преценявайте чистотата на завивката и вземайте решение въз основа на направените договорености.

   Когато определяте честотата на пране на завивка, вземете предвид и следните фактори:

  • Вид пълнене на юрган – Пълнежът с пух, пера или вълна е доста деликатен, така че завивките с такъв пълнеж се почистват около веднъж годишно. Тези със синтетичен пълнеж са по-лесни за поддръжка и могат да се освежават по-често.
  • Възраст и здравина  на носещия юрган – Предполага се, че юрганите на малките деца трябва да се перат поне на всеки 2-3 месеца. Малко по-ниска честота може да бъде приета за юноши и възрастни, т.е.на всеки 4-6 месеца. Когато завивката е добре поддържана, т.е.редовно излъчвана и разпушена, интервалът на пране може да се удължи.
Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org