Как да изберете телевизор – полезни съвети

Покупката на телевизор в наши дни не е нещо необичайно. Трудността, пред която се изправят потребителите се определя не от недостатъци, а от твърде голямо многообразие.

За да разберете ясно какъв телевизор да изберете, трябва да знаете някои тънкости. Плазмен телевизор или модел с течен кристал, коя марка е по-трайна, какви са нейните характеристики и т.н.. Проблемът около избора се засилват от големия асортимент производители и модели на устройства, които в огромни количества се намират на рафтовете на магазините за домакински уреди.

Телевизорите от последно поколение са доста сложни многофункционални устройства. Те могат да осигурят прилично качество на възпроизвеждане на “картина” и звук. С такова оборудване може не само да гледате ефирни и кабелни канали, но и да обменяте файлове с цифрови носители, компютри и лаптопи, таблети и смартфони.

За да разберете всички функции на модерните телевизори и да определите кой телевизор да изберете, препоръчваме да прочетете по-долу. Така ще може да направите печеливша покупка:

LED, LCD, плазма или CRT: кой телевизор да избера?

Всички помним от детството моделите CRT телевизори (на базата електронно-лъчева тръба). Сред предимствата на такъв телевизор са: ниски разходи, съвсем “нормални” параметри на производителност, издръжливост и възможност за ремонт. Недостатъците на CRT моделите са големи размери, твърде тежки, лошо качество на “картина”, слаб набор от възможности. Напоследък броят на тези телевизори по рафтовете на магазините намалява;

LCD телевизорите (монитори с течен кристал) се считат за много практични и се изплащат благодарение на доброто качество на изображението и звука. Поради сравнително малката си тежест, те лесно се преместват в апартаменти, а ниското потребление на енергия помага да се спести от електричество. Недостатъците на такива устройства са неидеален зрителен ъгъл и леко “забавяне” на картината по време на динамични филми със специални ефекти;

LED телевизорите са най-новото поколение устройства с LED екран, леки и с добро качество;

Плазмени телевизори – те работят въз основа на принципа на плазма, която се получава под въздействието на тока. Така се образува картината на екрана. От основните предимства на плазмата са: високият контраст на изображението, разгънатият ъгъл на видимост и липсата на “спиране” при гледане на динамични моменти. Вярно е, че такова оборудване консумира много електричество и има малък полезен живот. Ремонтът на такива телевизори обикновено струва значителна сума пари.

Как да изберем телевизор, базиран на технически параметри?

Основните характеристики на модерните телевизори включват размер на дисплея, контраст на картината, време за реакция на устройството към динамиката на случващото се на екрана, ъгълът на гледане на изображението.

Всички тези параметри обикновено се записват на ценови етикети в мрежите за търговия на дребно. Всичко това може да видите обстойно по рекламните брошури, в сайтовете на производителя и в онлайн магазините.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)