Как да изберем термопомпа? Съвети и няколко модела

България

Как да се ориентирате в изобилието от термопомпи, налични на руския пазар на термично оборудване? Днес ще дадем преглед на седем популярни модела наземни термопомпи, предназначени да осигурят топла вода във вашия дом и да ви помогнат да направите правилния избор.

Тъй като вниманието към “чистата енергия” непрекъснато нараства, в България се появи голям брой модели оборудване, както чужди, така и местни. В повечето случаи закупуването на термопомпа е значително по-евтино от газификацията на обекта и не може да става дума за сравняване на ефективността на геотермалните агрегати с други отоплителни системи.

Преди да изберете термопомпа


Най-популярният избор на българските купувачи са многофункционалните термопомпи, оптимизирани за работа от различни източници на геотермална топлина. За много хора решаващ фактор при избора е способността на термопомпата да осигури на къщата течаща топла вода.

Диапазонът на изходната мощност за повечето термопомпи е един и същ и колкото по-висока е цената в диапазон от типично оборудване, толкова по-дълъг е експлоатационният живот между основните ремонти. Отличителният белег на наистина подходящо оборудване е най-добрата комбинация от следните работни параметри:

COP (коефициент на преобразуване на енергия). Той определя енергийната ефективност на инсталацията, като сравнява съотношението на температурите в първичния и крайния топлообменен кръг с електрическата мощност, необходима за работа, като стойността на зададения от производителя коефициент не е реална. Точната стойност на COP може да бъде фиксирана само по време на работа при конкретна температура на източника на топлина и температурата в къщата. В повечето градове на България е приемливо използването на устройства, които могат да осигурят стойност на COP от 4,2 до 5,2. COP е общ и основен показател за производителността на всяка термопомпа и зависи от характеристиките на отделните компоненти.
Капацитет на компресора (m³/min);
Номинална електрическа и топлинна мощност на инсталацията (съответно потребление и получена топлина);
Точката на кипене на хладилния газ и неговия вид;
Мощността на циркулационните помпи и наличието на честотен контрол на системата;
Тип и функционалност на контролера. По-добре е да изберете термопомпа, работата на всички блокове за автоматизация в която се управлява от микропроцесорен контролер, който осигурява възможно най-много напълно автономни режими на работа за различни климатични условия.
Повечето доставчици поръчват термопомпа чрез въпросник, така че всяка единица се изработва индивидуално. Затова Ви представяме някои от популярните модели термопомпи…

Danfoss DHP-H Opti Pro+ 10

Относно производителя

Данфосс е една от най-известните европейски международни компании. Благодарение на добавянето на редица известни производители на климатични технологии, електроника и прецизни инструменти, Danfoss има пълен контрол върху производството на всички компоненти и разполага със собствен център за изследване и развитие.

Относно модела и серията

DHP-H Opti Pro+ 10 може да бъде най-добрият избор за малки вили и селски къщи. Серията се отличава с използването на технологията Opti в устройствата, която намалява консумацията на енергия за работата на компресора и циркулационните помпи, както и технологията HGW, която е реализирала възможността за загряване на вода от високотемпературен газ. Като източник на нискокачествена топлина могат да се използват сонди, хоризонтален контур или геотермални води. Също така, тази серия се отличава с наличието на резервоар за съхранение от 180 литра.

NIBE F1245–8

Относно производителя

NIBE е международна европейска марка със седалище в Швеция и повече от половин век история. Мотото на компанията от десетилетия е мотото „Осигурете на всеки дом комфортна топлина и топла вода“. Особеността на производителя е наличието на собствени индустриални комплекси за производство на основните компоненти и механизми на термопомпи, както и сътрудничество с лидери в производството на климатично оборудване: Bristol, Mitsubishi Electric и Copeland. Характерно е, че компанията напълно се отказа от производството на оборудване, което се основава на изгаряне на изкопаеми горива.

Относно модела и серията

Подобно на много популярни модели, F1245–8 има малки габаритни размери (ДxШxВ): 600x600x1800 mm. Помпата осигурява максимална доставена топлинна мощност до 7 kW без включване на допълнително отопление, което й позволява да се използва в селски къщи и офис помещения с обща площ до 100 m². Дизайнът включва бойлер за топла вода с вместимост 180 литра. Това са серийни образци, които се произвеждат по аналогия с най-разпространените европейски модели HP, но технологичните възли и механизми, включени в помпите NIBE, се характеризират с много по-дълъг експлоатационен живот, което обяснява високата им цена.

Можете да разгледате повече за производителите, както и да изберете термопомпа, посещавайти официалната страница на Bulgarterm

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org