Как да изберем най-доброто кафе в капсули?

Добро кафе Бизнес

През последните години почитателите на вкусното, ароматно и бързо приготвено кафе откриха предимствата на кафе капсулите и те станаха много популярни. Всеки, който използва кафе машина на капсули, може да отчете не само дългосрочно запазения аромат и вкус на кафето, но и липсата на утайка, удобството и чистотата при приготвянето на напитката, а и точното дозиране, което винаги осигурява идеалната чаша кафе.

Капсулите са различни и предлагат избор за всеки вкус, като това включва освен чисто кафе, и безкофеиново, макиато, шоколадови и млечни напитки, с подправки и др. Вече можете да откриете капсули и за многократна употреба. Единственото, което трябва да съобразите, е дали капсулите ще бъдат съвместими със системата на вашата машина, тъй като те са с различна големина.

При избора на капсули за вашата кафе машина няма да ви е трудно, стига да се съобразите със следните няколко фактора:

Видове кафе

Днес повечето производители предлагат повече от 15 вида капсули, между които има разлика по отношение на вида кафе и силата на самата напитка, количеството на кофеин и съдържанието на аромати. Може да избирате между капсули за еспресо, лате, макиато, капучино и др., както и какао, чай или горещ шоколад.

Някои марки предлагат голям асортимент от капсули, като например Nespresso – 16 вида, включващи и 7 вида еспресо, а от Dolce Gusto можете да избирате сред 14 вида капсули.

Марка кафе

Подобно на избора на всеки един продукт, и при този на капсули е важна марката. Например една от водещите марки за кафе капсули Lavazza поддържа изключително богата гама от продукти като блендове от 100% арабика Cafe Crema Dolce и Espresso Very, шоколадова смес с нотки на ликьор, бленд от арабика и робуста с нотки на ванилия и шоколад и др.

Австрийската марка Julius Meinl предлага и биоразградими капсули Inspresso с първокласни комбинации от арабика и робуста с произход на зърната от Никарагуа, Етиопия, Бразилия и др.

Капсулите на бранда Doncafe с блендовете Aromatico, Cremoso, Intenso и др., в зависимост от произхода на зърната, придават на напитките лек плодов вкус, фини шоколадови нотки или сладко-горчив вкус.

Друга световноизвестна марка Tassimo произвежда над 16 вида капсули, наподобяващи дискове. За приготвянето им не е нужно високо водно налягане. Капсулата има баркод и след като устройството го прочете, настройва количеството вода и времето за приготвяне на напитката. 

Tassimo предлага няколко варианта черно кафе, лате, какао, горещ шоколад, 4 вида чай и др.

Популярен производител е също Jardin, чиито капсули съдържат силни напитки от кафе арабика и робуста.

Nescafe Dolce Gusto предлага широк спектър на действие на капсулната си система, особено на капучино.

Може да се ориентирате и към марки като Tchibo, Baristo, illy и др.

Съвместимост с кафе машината

Избирайки кафе капсули, трябва да знаете, че съдържанието в тях е около 6,7-9 г кафе, в зависимост от профила на използваните зърна, производителя и марката. Всички брандове се съобразяват с тази дозировка, но от друга страна, не всички кафе капсули могат да са съвместими с вашата кафе машина. Купувайте капсулите заедно с уреда си или от магазин, специализиран за продажба на кафе.

Ако вашата кафе машина е Lavazza Blue 951 и 1100, подходящи за нея ще бъдат например капсулите на Doncafe.

За предпочитаните от много хора капсули на Dolce Gusto са подходящи машините Esperta, Circolo, Mini Me и др., а капсулите на Nespresso са универсални и са съвместими с машини Delonghi, Krups и др.

Материал на изработка

Една от големите разлики между отделните видове капсули е материалът, от който са изработени. Някои капсули са направени от полимер, безопасен за човешкия организъм, и са по-скъпи. Има и алуминиеви капсули, които са най-търсени поради сравнително ниската цена. Може да ви допадне и третият вид, който е комбинация между алуминиево фолио и целулоза в пресован вид.

Някои производители предлагат и биоразградими капсули, а също и капсули за многократна употреба, които можете да използвате около 100 пъти и да спестите средства от оригинални капсули.

Капсули за многократна употреба

Много марки  – основно Dolce Gusto, Nespresso и Lavazza, произвеждат капсули освен за еднократна, но и за многократна употреба. Използването им ще ви спести средства и ще ви даде възможност да създадете своя рецепта за ароматна напитка. Достатъчно е да напълните капсулата с любимото си мляно кафе, като може да прибавите и сухо мляко. После пресовайте леко с лъжичка или друг предмет, следейки горните 2-3 мм да останат празни. Каналът, в който трябва да легне силиконовото уплътнение на капака, трябва да бъде без полепнали кафени прашинки. След това затваряте капака на капсулата и я поставяте в машината, готова за приготвянето на напитката ви.

Срокът на годност на капсулите за еднократна употреба е от 10 месеца до 2 г., благодарение на херметичната им опаковка. Богатият асортимент от кафе капсули ще ви позволи да направите информиран избор и да се насладите максимално на любимата си напитка.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org