Как да изберем музикални инструменти за начинаещи – избор на цифрово пиано

Лайфстайл

Купуването на цифрово пиано е стъпка, която говори за сериозността на вашите намерения, защото дори и най-бюджетните музикални инструменти в никакъв случай не са евтини. Но ако покупката е успешна, музикалният инструмент ще остане с вас завинаги.

Едно цифрово пиано трябва да има 88 клавиша и те трябва да са различни по тегло и устойчивост на натискане – тоест клавиатурата трябва да бъде претеглена и градуирана. Ако този момент не е важен за вас, тогава имате нужда от приличен семплер синтезатор.

В този случай има пряка връзка между цената и качеството на звука.

Качеството на звука се свързва с полифонията – способността на пианото да възпроизвежда едновременно определен брой вълни. И колкото повече, толкова по-добре. Но непрофесионалистът не може да различи 128-гласова полифония от 256, така че не прекалявайте.

Обърнете внимание на звука на най-ниските и най-високите ноти – именно върху тях се вижда ясно „замъгляването“ или изкривяването на обертоновете.

Ключовата реакция , тоест чувствителността на докосване, е най-важната характеристика за тези, които се отнасят сериозно към нея. За съжаление, е възможно да се оцени от разстояние само като се доверите на мнението на експерт. 

Едно от основните предимства на цифровото пиано пред стандартното е, че то има не един тон, а цял комплект. Освен това някои модели имат такива полезни неща като ефект на реверберация, метроном, възможност за запис… Всичко това може да ви  бъде много полезно.

Ако ще изнасяте концерти, тогава трябва да помислите за преносим инструмент със стойка. Ако работите у дома, по-добре е да вземете солиден музикален инструмент. Какъвто и тип калъф да изберете, преносим или шкаф, цифровото пиано ще бъде значително по-леко от конвенционалното.

Едно цифрово пиано трябва да има и педали за експреси. Обърнете внимание дали вашият модел има такива или трябва да ги закупите отделно.

Помислете и какво друго ви трябва. Трябва ли да може да се превключва, за да се свързва с по-мощни високоговорители? Преносима стойка за пиано – нужна ли ви е такава? Обмислете добра покупката си.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org