Как да изберем цвят за интериорна врата?

Когато настъпи моментът за избиране на интериорни врати, освен че трябва да съобразим модел, размери и касa, е много важно да обърнем внимание и на цветовете. От тях зависят още много интериорни елементи, както и фактът, че имат различен ефект върху начина, по който изглежда помещението, било то по-просторно, по-тясно, по-светло и т.н.

Как да изберем цвета на интериорните врати?

Интериорните дизайнери отдавна са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции. Затова първото, с което се съобразяваме, е ефектът, който търсим. Ако търсим усещане за пространство залагаме на по-светли цветове или съчетаваме цвета на стената с цвета на нашите интериорни врати така, че да се слеят. Ако търсим уют и топлина избираме по-топлите тонове, като кафявите (дървесни) нюанси.

С какво да съчетаем цвета?

Хубаво е да съобразим цветовете на интериора с вратата, а не вратата с интериора, тъй като има по-голям избор за настилки, дограми, тапети или мебели, отколкото за врати. Но, ако все пак сте решили последната стъпка да бъде вратата, има няколко стъпки, с които да се ориентираме как да създадем хармония в цветовете на нашия дом.

  • Настилка

Съчетанията с паркет или плочки са безбройни. Те са практичен избор, имайки предвид, че вратата и настилката са части от интериора, които не се сменят често и с тях може да се съобрази цялостният вид на помещението. В случая има значение не само цветът, но и материалът, от който са изработени. Ако сте се спрели на дървена врата изберете настилка с дървени мотиви, като паркет. Ако сте избрали алуминиева или стъклена врата – изберете плочка.

  • Дограма

Дограмите също са по-дълготрайна част от интериора, с които също е добре да се съобразим, но имайте предвид, че ако вратата и прозорецът не са близо едни до други – не е задължително да са в близки цветове.

  • Стени

В зависимост от цвета на стените, както и от покритието им (мазилка, плочка, тапет и т.н.), можем да постигнем различни ефекти, с различни съчетания. Например, върху тъмни стени може да поставим светла интериорна врата и да създадем контраст, който да поставя точни граници на помещението. Друг пример е поставянето на светла врата до светла стена, което споменахме по-горе, водещо се в скандинавски стил.

  • Входни врати

Ако интериорните Ви врати са в близост до външната врата или се намират в общ коридор (помещение) е добре или да търсите същия цвят или отново да потърсите ефектен контраст. В случая може да съобразите и украшенията по вратите, ако има такива. Например, ако имате правоъгълни фигури на външната врата, изберете подобни фигури и за интериорните.

  • Мебели

Друго златно правило, което много ще помогне при избора Ви за интериорни врати, е правилно съчетание на светли и тъмни тонове на мебели и врати, чрез което може да се постигне усещане за пространство и свобода. Поставянето на огледала от външната страна на вратите също спомага за този ефект. Не забравяйте и за хилядите красиви модели стъклени врати.

В крайна сметка всяко правило е без значение пред това какво искате Вие и как искате да се чувствате във Вашия дом.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Как да изберем цвят за интериорна врата?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings