История на модата в контекста на културата

През цялата история на човешката цивилизация модата оказва влияние върху предпочитанията на обществото в изкуството и културата, от архитектурата и живописта до танците и кулинарията. Този пост ще се опита да отговори на въпроса каква е модата и как точно те произхождат от нея?

В най-широкия смисъл на думата, модата е понятие, което определя доминирането на определен стил и вид облекло, поведение, литература, кухня или начин на живот като цяло. Съществуват много атрибути, които се приписват на външните форми на културата. В по-тесен смисъл, модата обикновено се отнася до облеклото и външния вид на човека, което не е изненадващо, ако се вземе предвид, че промените в дрехите на човек са исторически неразривно свързани с промените в модата.

Съвременната модна индустрия, създадена от фирми и известни модни къщи, управлявани от отделни дизайнери, датира от XIX век, когато френският моден дизайнер Чарлз Фредерик Уърт основава своя шивашки бизнес и пръв започва етикетирането (брандирането) на своите мъжки и дамски дрехи.

Въпреки това самата мода, в тесния смисъл на думата, се появява много по-рано; може би дори в самото начало на човешката цивилизация, когато хората започват да се украсяват със зъби и кости на животни. Първобитните хора, също така, обичат да използват като украса кехлибар и други камъни, както и да покриват голотата на телата си с кожи на животни.

Облеклото придобива социално и същевременно културно значение, веднага щом човек излиза от пещерата и в обществото започват да се разграничават различни слоеве. В наши дни дрехите са начин да се отнесете към определена група хора (а за тогавашната епоха към определено племе). Начинът на обличане може да означава стремежът на една личност да се изолира от масите, да подчертае социалния си статус и да демонстрира благополучие и просперитет.

В примитивните общности, ранните класови общества и дори в най-развитите държави на древния свят, като древния Египет, древния Рим или древна Гърция, модата остава непроменена с векове.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org