Интересна информация за пълнозърнестото брашно

Здраве

Съвременните диетолози са установили, че най-добрият източник на желязо и цинк могат да бъдат хранителните продукти, направени от пълнозърнесто брашно. Те настояват да се яде хляб за тапети, съдържащ цялата палитра от минерали, витамини от група В, витамин Е и диетични фибри.

Между другото, авторитетът на термина „пълнозърнесто брашно“ в Европа е толкова висок, че производителите ги използват като средство за нелоялна конкуренция и откровена измама чрез манипулиране на съзнанието на потребителя. Пример за това е противоречивият доклад “Wholegrain Of Truth”, който предизвика много шум във Великобритания. Изследването, което е в основата на доклада, е проведено през втората половина на 2012 г. и обхваща 11 индустриални компании, произвеждащи хляб от този тип. В същото време анализът на продуктите се извършва не само под марката „пълнозърнесто“ и „от пълнозърнесто брашно“, но също така подобно на степента на объркване на термините: „здравословно (здравословно) бяло“ (пълноценно бяло ), “от пшенично зърно” (пшенично зърно), “доброта цяла”.

Оказа се, че соевото брашно и рафинираният прахообразен пшеничен глутен присъстват в огромни количества в този хляб. В една проба хляб с етикет White & Wholegrain количеството пълнозърнесто брашно е само 6%! „Можете спокойно да хвърлите една чаена лъжичка пълнозърнесто брашно в тестото, за да направите цял хляб, така че по-късно този хляб да може да се нарече пълнозърнест“, възмутени отбелязват говорителите. Така че, дори ако живеете в просветена Европа, където буквално всяка стъпка се регулира от много закони за защита на потребителите, най-добрият начин да се уверите, че един хляб съдържа всички хранителни вещества, необходими за живота, е да печете домашния си хляб от пълнозърнест брашно.

Зърното на зърнените култури е основната храна на човека, както е постановила историята. В продължение на много хилядолетия еволюция човешкото тяло се е приспособило толкова много към състава на зърнените зърнени култури, че те са станали за нас не само храна, но и лекарство. Нашият организъм е изграден и разработен върху разнообразието на структурния състав на зърното. Цялото зърно от домашни зърнени култури – пшеница, ръж, ечемик, овес, елда, просо – съдържа почти всичко, от което се нуждае тялото ни.

Поради това е напълно нелогично и вредно да отказваме лечебното средство, дадено ни от природата, евтино и с доказано ефективно благотворно въздействие върху организма.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org