Идеи за детска стая, която ще се ползва с години

Честите промени на детската стая са не само скъпоструващи, но и много трудоемки

Стаята за децата трябва да им създава уют и среда за развиване на въображението им. Целта е те да растат свободни, щастливи и безгрижни. Тези възможности обаче могат да бъдат реализирани без да се хвърляме на най-скъпите мебели и непрекъснати трансформации във времето. Обзавеждането и интериорът могат да бъдат така пригодени, че помещението да отговаря на нуждите на малките години наред.

Почерпете няколко идеи от специалистите, за да внесете нужния комфорт за децата:

Вечни мебели

Може да не са наистина вечни, но ако изберете модел на бюро, което е подходящо за по-голямо дете, то ще се използва за доста дълъг период. Не е необходимо да се спирате на малки размери от този тип мебел, нито на типично детско легло с дизайн на автомобил или принцеса. Понякога семействата избират мини спалня с матрак, което се оказва мъдро решение в обозримото бъдеще. 

Мултифункционален дизайн

Масата за повиване на бебета е удобна, но тя става непотребна още след първата годинка. За предпочитане е да се ориентирате към друг тип маса, бюро или скрин, а върху тях да бъде поставена подвижна подложка за повиване например. Леглото може да е снабдено с допълнителни чекмеджета, за да може да се съхраняват достатъчно на брой дрешки, завивки и принадлежности за детето. Така и стаята ще бъде по-подредена, а също ще се спести пространство, за да има терен за игри.

Правилните цветове

При всички случаи неутралните тонове са по-желателни, защото вкусовете на децата тепърва ще се изграждат, а и не се налага да бъдат подменяни често. Те са идеалният фон за останалото обзавеждане и вещи в стаята. Ако нещо струва по-скъпо като инвестиция, то не трябва да е в ярък и пъстър цвят, за да не е прекалено взискателно при една евентуална промяна в помещението.

Консенсус при цялостната концепция

Когато избирате концепцията за стаята на порасналото дете, по всяка вероятност то ще има своите изисквания и претенции. Не бъдете крайни в нито едно отношение – не отказвайте да участва с идеи, но и не го оставяйте да се нагърби изцяло с този избор. Не бива да се пропуска, че стаята е част от интериора на апартамента и дизайнът трябва поне минимално да е в синхрон с него. Въпрос на разговори и постигане на консенсус.

Творчески зони

Те са важни, не само защото децата творят с огромна радост. В процеса на рисуване, четене и писане, те си създават добри навици, които ще намерят приложение и на по-късен етап в живота, особено в ученическа възраст. Няма значение какви ще подберете и как ще ги включите в разпределението, важното е да присъстват и да предлагат потенциал за художествени изяви.  

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Идеи за детска стая, която ще се ползва с години, 5.0 out of 5 based on 1 rating