Ето защо е нужна помощта на психотерапевт при развод

Бизнес

Раздялата, особено когато в семейството има деца, е събитие, което травмира емоционално всички участници

Има няколко тежки събития в живота на човек, които наистина могат да го сринат емоционално. Оказва се, че разводът е едно от тях. Ето защо през последните години се оформя тенденцията в интернет да се търси мнения за психотерапевт София при раздяла.

Независимо, че днес не приемаме партньора си за даденост и връзките често не са устойчиви във времето, когато се стигне до раздяла, травмата е за всички участници. При наличието на деца, темата може да стане още по-болезнена, защото покрай неприятното изживяване е редно да се заловим и с уреждането на материалните отношения, включително попечителство, отглеждане и т.н.

Каква цел си поставя психологическата консултация

В този труден период може да се окажете в невъзможност да съхраните психологическото състояние на децата. На каквато и възраст да са те, в някакъв момент ще се наложи да поставите въпроса и пред тях. Несъмнено те ще се нуждаят от подкрепа, защото приемат развода на родителите си по различен от възрастните начин.

Психотерапевтът може да ви обучи, за да се справите с минимални последствия. Разбира се, стратегията трябва да бъде съобразена с индивидуалните обстоятелства и специфичния казус.

Непременно трябва да избегнете риска от големи психологически щети върху децата, защото иначе ги обричате в бъдеще и те да създадат дисфункционално семейство, или дори да не пожелаят да имат такова, след като не са съумели да преодолеят болката от раздялата на своите родители.    

На прага на новия етап

Когато отношенията не са били удовлетворяващи дълго време или имате достатъчно основателни причини за развод, не е нужно да се връщате в миналото и да изпадате в униние. Остатъчните негативни емоции са нещо естествено, но не позволявайте това да доминира като фактор върху цялостното ви състояние. Безспорно има върху какво да работите, отново със съдействието на психолог.

Необходимо е да анализирате мислите и поведението си, които са довели до разпада на връзката, като осъзнаете своето участие и това на партньора си, и съответно да приемете и превъзмогнете събитията. И след като вече сте на прага на нов етап от живота си, добре е да продължите напред, без да повтаряте същите грешки и да попадате на личности, неспособни да поддържат здравословни взаимоотношения.

Консултациите ще ви бъдат полезни и за поддържането на спокоен тон между вас и бившия ви партньор, което е важно за децата, а и за вас самите.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org