Ефективни ли са уредите за прогонване на птици?

Птицегон

Ако имате къща с двор или парцел за отглеждане на култури, може би сте оценили присъствието на птиците и какви щети могат да нанесат. Тяхното собственоръчно гонене е трудно, особено ако са се загнездили във вашето притежание.

Поставянето на плашило има противоречива ефективност и плашенето не предоставя нужната защита. За да осигурят качествено отблъскване на вредителите, са изобретени специални устройства, наречени птицегони.

Какви щети могат да нанесат птиците?

Тези безобидни творения на природата могат да нанасят и вреди върху собствеността на човека – множеството птици, летящи около дома ви, могат и да създават безпокойство, трупане на отпадъци, наличие на птичи изпражнения навсякъде, разхвърляне на канап, клонки, хартия, които те използват за направа на гнезда. Сред най-тежките щети, които нанасят, са: неблагоприятно влияние върху здравето, защото те са преносители на зарази, повреждане на реколти, най-вече на лозя и овощни дръвчета.

Най-честите неканени гости, които можете да срещнете са врабче, кос, гълъб, лястовица, кукумявка, чайка.

Какви уреди има и колко са ефективни

Съвременните птицегони работят на ултразвукова основа и прогонват птиците ефективно и дългосрочно. Най-популярните разновидности на такива уреди са:

  • Звукови електронни апарати – те действат чрез сплашване на звукова основа и са най-подходящи срещу врабчета, косове, скорци, свраки, врани. Техният обхват е голям и са водоустойчиви, което ги прави добър избор за охраняване на открито. Могат да се използват в дворове, овощни градини;
  • Ултразвукови машинки с датчик за движение – тези птицегони действат ефективно и срещу еноти, белки, лисици, кучета. Те са устойчиви на температури над нулата и достигащи до 40 градуса;
  • Соларен звуков птицегон – има звук и LED осветление. Звуците, които могат да бъдат като изстрели на пушка, крясъци на орли и соколи, лай на куче, прогонват вредителите успешно. Те имат вградени датчици за движение;
  • Еко спрейове – тези птицегони са под формата на спрей, който е екологичен и не вреди на здравето им. Това ефективно средство срещу гълъби действа на основата на излъчване на миризма, неприятна за гълъбите. Това ги кара да напуснат мястото.

Птицегоните са ефективни и тяхната резултатност е доказана. За да постигнете най-пълноценен и задоволителен резултат, е необходимо да разпознаете какъв вид птици са вредителите. По този начин ще можете да изберете най-правилното средство за тяхното прогонване.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org