Дзен нагласа според заобикалящата ни среда

Япония и нейните жители са всеизвестни с вродения си усет към красота, хармония и природосъобразен начин на живот. Дори и да не говорим само за домовете и личното им пространство, погледнати от птичи поглед, местообитанията на японците са подредени и съчетани перфектно едно с друго. Те са съвършено съгласувани със заобикалящата ги околна среда.

Дзен теченията превъзнасят природата и я издигат до абсолютно съвършенство. Пространствата, обособени в съгласие с този начин на възприемане на живота, подканват към умиротворяване, спокойствие и медитация. Възприятията ни пряко се влияят от това, което съзерцаваме. Това строго определя и нагласата и начина, по който се чувстваме. Ето защо заобикалящата ни среда има толкова голямо значение. Редица течения в модата на обзавеждането имат за цел да пресъздадат точно тези техники.

Интериорен дизайн, ориентиран към хармония с природата

Внасянето на външни елементи във вътрешността на жилището може да обуслови съединяването с първичното. Хармоничното съжителство във всеки аспект е най–важно за създаване на благоприятна и здравословна среда.

Какви са елементите, които задължително трябва да присъстват в обзавеждането:

  • Дървото – това е изначалният символ на живота. Стабилната му основа и дълбоките корени внушават сила и дълголетие. То може да устои на много от природните стихии, продължавайки съществуването си незасегнато. Внушава ни здрави устои и непоклатима упора. Успешно повишава вибрациите на жизнената сила.

  • Водата – желателно е да не се лишавате в обзавеждането си от този елемент. Нейното присъствие ще внуши атмосфера на свежест, чистота и релаксация. Символизираща изобилието, водата ще увеличи вашата креативност и концентрация. Не е задължително да присъства в действителната си форма. Дори картина в тази насока ще успее да създаде нужната нагласа. Елементи в синьо също ще допълнят илюзията за нейното наличие.

  • Живи растения – те са много мощен стимулатор на въображението и спокойствието. Нищо друго не е в състояние да ни накара да се почувстваме сред природата, както тях. Райската градина у дома е мечта на всеки. Може и да не е лесно да се създаде и поддържа, но ако го направите, удоволствието от нея ще е многократно.

Как точно ще подходите е въпрос на индивидуално разбиране и нагласа. На всеки човек му пасват различни детайли. Открийте вашите и ги вложете смело в дизайна на дома си. Това е един най – сигурните и лесни начини да си осигурите собствен оазис, в който да се зареждате с енергия за това, което ви предстои.

Стабилната психика и доброто физическо разположение са основните неща, към които да се стремите. Обособете дома си така, че той да ги подхранва.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org