Дървеницата – досадният нашественик с вампирски навици

Неприятната гадинка е свободно разпространена по целия свят. През последните няколко години тя беше удостоена с допълнителни и задълбочени проучвания от страна на специалистите. Доказали са, че е съществувала още в дълбока древност, като и тогава е тормозила неподозиращите хора със своето присъствие. Един от най – разпространените видове представлява малка (колкото плодова семка), безкрила, ръждиво – кафява буболечка.

Препитание

Деликатес в менюто на дървениците е човешката кръв. Подобно на бълхите и комарите, миниатюрните гадини са кръвопиещи. Нападат само вечер, докато жертвите спят и нямат никаква представа за нашествието. Обикновено се угощават с откритите части на тялото, като краката и ръцете. Ухапването им не води до заразяване с инфекциозни болести, но оттокът и обривът, които се получават, сами по себе си са неприятни. При съмнение за наличие на огнище е необходимо да се действа незабавно.

Как да ги открием

Трудни са за локализиране, защото през деня се крият по гънките на дрехите и матраците; в мебелите и различни миниатюрни цепнатини. Не се придвижват по канализацията, а чрез багаж, пренос на стари мебели и други подобни. Не се влияят от степента на чистота на дома. Дори и подредените и дезинфекцирани пространства  могат да се окажат  заразени. Популацията им се развива изключително бързо. Само една бременна дървеница може да е причина за плъзването на хиляди гадинки из цял блок.

Препарати

Нашествието на дървеници през 20-ти век е довело до прекомерното използване на препарати за тяхното унищожаване. Това е спомогнало да развият известна резистентност срещу пестицидите. Установило се е  наличието на някои мутации, които ги правят изключително устойчиви на традиционните методи за унищожение. По тази причина няма да сбъркате, ако се обърнете към специалисти, които биха подходили успешно в унищожението им.

Професионална намеса

Неконтролираната употреба на пестициди води до редица неблагоприятни въздействия, на които сме свидетели в световен мащаб. Потърпевши са не само различните видове гадинки, но и хората. Чрез контакта с различни видове отрови, дори и да успеем да ограничим разпространението на вредителите, страдаме от натрупването им в  нашия организъм. Било чрез консумация на заразени храни или други методи на съприкосновение.

Важното тук е да разчитате на специалистите, а не сами да прилагате безразборно различни видове препарати. Не експериментирайте с различни отрови и методи на изтребление. Обърнете се към квалифицирани лица и представители на фирми, които са наясно как точно да действат. Рискованото в случая е, че и една гадинка да остане, огнището ще пламне отново с пълна сила.

Положението, колкото и да е сериозно, не е безнадеждно. Не се тревожете, а заложете на сигурно, като възложите проблема на компетентните експерти.

Бран Инсект – професионално унищожаване на дървеници под контрола на ХЕИ.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org