Дизайн на хол с трапезария: идеи и съвети

Услуги

Все по-често срещана практика е съчетанието на две стаи в едно помещение – хол и трапезария. Обединяването на тези стаи в едно пространство предлага множество варианти, независимо дали разполагате с обширно или малко помещение. Научете повече за практичното и стилно обединяване на хол с трапезария, както и съвети за създаване на уютен и модерен интериор от екипа на МебелМаг.

Определете двете зони

Преди да направите план за обзавеждането, трябва да помислите за определянето на зони за почивка и хранене. Помислете дали искате те да се съчетават помежду си и да се сливат стилово и цветово, или да създадете ясна граница, като разчитате на контрастни нюанси и различни стилове в обзавеждането.

Помислете с какво свободно място разполагате за позиционирането на модулите от обзавеждането, с какво разположение следва да бъдат те, дали искате да оползотворите не само хоризонталното, но и вертикалното пространство и други важни аспекти.

Помислете за стиловете

Ако искате хола и трапезарията да се сливат и да бъдат част от едно цяло, то трябва да помислите за избор на мебели, които са в една цветова гама – както масата за хранене и столовете, така и диванът и холната масичка трябва да бъдат цветово съчетани.

В случай че искате двете зони да контрастират напълно, може да създадете два противоречиви дизайна. Ще го постигнете лесно чрез контрастни стилове – индустриален с винтидж, ретро модернизъм със скандинавски, минимализъм с бохо и много други.

Помислете за мебелите и други модули от обзавеждането

Когато съчетавате две помещения в едно, трябва да се ориентирате към мебели, които:

  • са удобни – холът и трапезарията са сред най-използваните помещения в дома, които трябва да създават комфорт не само за живущите, но и за гостите;
  • са практични и функционални – при обединяването на две стаи в една, колкото и голямо и обширно да е помещението, то трябва да бъде оползотворено максимално добре. Заложете на функционални и практични мебели, които да оптимизират свободното пространство, да гарантират достатъчно място за съхранение на вещи и да създават усещане за уют. Може да го постигнете чрез избор на модерни холни секции, разтегателни дивани, регулируеми маси с възможност за корекция на височината и размерите;
  • са качествени – ако искате дизайнът на хола и трапезарията да бъде не само актуален и практичен, но и дълготраен, трябва да заложите на висококачествено обзавеждане. Доверете се на реномирани онлайн магазини за закупуването на новите придобивки.

Това са основните критерии, на които трябва да отговарят мебелите, за да паснат отлично в обединения хол с трапезария.

Изберете подходящи цветове

Когато искате да създадете модерен и хармоничен интериорен дизайн, трябва да помислите за цветовете на мебелите, как те съвпадат с нюансите на стените, тавана, подовата настилка и дограмата. Сивият интериор е стилен и ще бъде актуален винаги. Комбинирането на сивото с бялото също е неутрално, но много стилно и ефектно.

Има още много други подходящи варианти, като нюанси на цвят теракота, лилаво, кремаво, зелено, синьо. Шоколадовите тонове също са предпочитани за хола и трапезарията.

Може да създадете плавен преход или ясно разделение между зоните.

Помислете за поставянето на акценти

Когато обзавеждате стилно и елегантно и се придържате към по-неутрална цветова гама, може да поставите акценти, под формата на аксесоари, като възглавници на дивана, покривки, декоративни елементи на стените, цветни полилеи или плътни и ярки завеси.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org