Диамантени гоблени като подарък

Интериор

Едва ли има човек, който да не помни стара селка къща, на която на стените са окачени гоблени. Тъмни, с интересни бродерии, гоблени, които бабите така старателно са изработили, за да разкрасят жилището си. Гоблените са на почит и днес, както в България, така и навсякъде по света. Те имат своя собствена история, която датира от едно време в Древен Египет, където украсяват двореца върху фараохита, чиято следа е била доминирана от Европа, а задачата да бъде утилитарна е да оптимизира топлоизолацията в помещенията.

Какво представляват гобените?


Обичайно е да се наричат ​​гоблениръчно тъкани стенни килими с тъкана картина или някакъв друг модел. За тяхното производство са използвани вълнени или копринени конци. Преди много години гоблените са се тъкали предимно ръчно чрез кръстосано тъкане. За по-голяма красота майсторите добавяха сребърни или златни нишки, които придадоха на изображенията красив блясък. Създаването на някои платна отне няколко години и обикновено в процеса участваха няколко души. Гоблените бяха скъпи, така че само богати хора можеха да си позволят такъв лукс.Днес, през 2021 година гоблените са една идея по-достъпни.

Специален интерес предизвикват и т.нар. диамантени гоблени.

Какво точно представляват диамантените гоблени и чрез каква техника се правят?

Можете да ги срещнете и с други наименования, например “диамантена мозайка” или пък “елмазени гоблени”. Във всички случаи се касае за един тип гоблени, гоблени, които се изработват чрез нова техника, като “бродерия” с диаманти, то и от там идва самото наименование.

Как точно се създават диамантените гоблени?

Малки мъниста – “диаманти”, кръгли или квадратни, фасетирани, се подреждат със специален апликатор върху предварително отпечатано платно. Мястото на всяко мънисто е обозначено със съответния знак. Накрая рамкирате и се радвате на красива мозайка. Забавлението е подходящо за деца и възрастни.

Няма как да не признаем, че този тип гоблени са чудесно решение за Вашият интериор. Много често биват избирани и за подаръци.

Ако търсите диамантени гоблени, то днес можете да откриете богато разнообразие от такива, стига да потърсите в Интернет.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org