Четири начина да победите притесненията си за пари

Бизнес

Твърди се, че третият понеделник на януари е най-депресиращият ден в годината. Идеята един ден да бъде по-лош от всеки друг, може да изглежда като псевдонаука, но със сигурност е така, защото финансовият натиск може да излезе на преден план именно през този първи месец от годината.

Сметките за коледни разходи ще минават бързо и вероятно ще бъдат по-високи от нормалното, тъй като хората харчат пари за подаръци и други празнични забавления, понякога повече, отколкото имат.

Тези притеснения за парите се влошават от ранната заплата през декември, като в резултат на това,  работниците трябва да разтягат допълнително заплатата за декември, докато неспособността да бюджетират правилно започва да създава проблеми през януари.

Когато парите започнат да се отразяват на психичното ви здраве, лесният вариант е да го игнорирате, или да се преструвате, че не се случва. Но оставянето на пощата неотворена или продължаването на разходите няма да реши нищо. Те всъщност просто ще влошат нещата. Ако парите са проблем и правят понеделника ви „черен“, изправянето срещу реалността  може да помогне за облекчаване на тежестта. Когато изплащате и някакъв заем, независимо дали ипотечен, или потребителски, притесненията ви със сигурност се засилват още повече.

Телевизия България 24

Ето и няколко  начина, с които можете да победите притесненията за пари, но и да намерите път към решение на проблемите ви:

Говорете с някого

Споделете ситуацията с приятели или семейство, ако можете. Дори и да не могат да помогнат, просто разговорът с някого,  може да ви помогне да видите проблема с по-ясен фокус. Можете също така, да получите безплатни и независими съвети.

Преценете точно каква е ситуацията

Ако сте загубили представа за разходите си, е още по-трудно да намерите изход. Въпреки че може да е страшно да видите истинската степен на проблемите си, обикновен бюджет ще ви покаже ясно колко харчите и къде.

Вземете сметките една по една

Ако има толкова много сметки, че се чувствате претоварени от това какво да правите по-нататък, спрете. Вземете една  и обмислете добре, как и кога можете да я платите. След това преминете към следващата и така нататък, докато почувствате, че можете да погледнете по-голямата картина. Съсредоточете се първо върху приоритетните разходи като вноски по кредити, защото те са важни и неплащането им на време носи нови проблеми и притеснения.

Направете някои прости промени

Въпреки че някои от притесненията ви за пари може да са големи, може да облекчите натиска с някои малки и прости промени.

Можете да освободите допълнителни пари, като смените вашата енергийна компания или преминете към супермаркет с отстъпки. Може да успеете да съберете малко пари, като продадете някои ненужни вещи.  Можете да се откажете от някои абонаменти, които не ползвате  и да се освободите от всичко, което не е от първа необходимост за вас, но е път към финансовата ви стабилност.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org