Ценни съвети за избора и експлоатацията на климатиците

Изграждането а климатизация в едно жилище е свързано с причината да поддържаме приятни и комфортни условия в пространството. Обикновено най-често климатика се използва при ниски температури, но през последните години успешно се прилага и при горещините, като средство за разхлаждане. Не само постигането на оптимална температура, но и нейното поддържане с помощта на съобразена скорост на въздушния поток е процеса, който безспорно ни предоставя приятно усещане. Съвременните климатици са незаменими електроуреди, които отопляват, охлаждат, спомагат за пречистването на въздуха в помещението и не на последно място са едно то най-рентабилните решения за всеки дом.

Един от съществените критерии за покупка и избор на климатик е неговата мощност. Много клиенти остават доста разочаровани от електроуреда именно поради факта, че са предпочели по-евтин и слаб като мощност продукт, което на практика се отразява върху разходите и процеса на отопление или охлаждане. За да работи максимално ефективно в зададения режим за работа климатиците трябва да са съобразени с общата характеристика на помещението, в което ще бъдат инсталирани. Тук определящи фактори са квадратурата, изолацията на жилището,вида на дограмата и дали има непрекъснат човекопоток, който влиза и излиза от вратата или става въпрос за стая или пространство, което се обитава само от домакинството. Друга особеност при покупката на климатик е също така и общата климатична обстановка и местоположение на сградата. В някои части от страната има твърде сурови зими, а в други този период от годината е сравнително мек и температурите падат за кратко под нулата. Именно поради това избора на климатици е желателно да се направи с помощта на специалист, който да може да направи реална и правилна преценка за това кой от предлаганите на пазара варианти биха били най-ефективното и рентабилно решение за домакинството или друг тип на обитаване помещение(ресторант, заведение, офис и други).

За да харчи по-малко ток климатика ви и освен това да предлага максимално комфортна за тялото температура няма нужда да увеличавате градусите на максимална степен. Това всъщност зависи от неговия капацитет в зависимост от режимите на работа. По този начин само увеличавате скоростта на работа, но не допринасяте за по-високата температура в помещението. Дори в режим отопление да можете да зададете 30 градуса то имайте предвид, че само увеличавате разхода на енергопотребление, но не и възможността в стаята да се достигне тази температура. Затова не изисквате от електроуреда да работи на максимални обороти, тъй като това би било равносилно на по-високи сметки на ток. Ако зададете например 22 градуса то в стаята не само ще бъде приятно топло, но и натоварването на климатика нямата да е толкова екстремно, че да се нуждае от повече електроенергия.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)