Царството на семената е тук

Засаждането и поддържането на градина в задният двор на вашият дом води до една от най-задоволителните дейности, които е възможно да откриете някога навън. А това е именно момента, когато настъпи прибирането на реколтата.

Градинарството всъщност е храна за душата, точно толкова колкото е за вас и вашите близки. Тя ви придава чувството на гордост, постижение и радост. Освен това чрез нея вие повишавате вашата осведоменост относно съжителството в хармония с природата.

Но за да изпитате това чувство максимално и в крайна сметка да бъдете доволни от себе си, е нужно да изберете маршрута на органичното градинарство.  Именно днес ще се опитаме да ви представим малко информация относно него.

Винаги мислете първо за вашето здраве

Имайки в предвид всички химикали и ГМО компоненти, които се използват при производството на търговските хранителни продукти, защо бихте избрали други метод, освен да отглеждате самостоятелно и натурално такива ?

Нашата планета е единственият ни дом и всеки трябва да се научи как и защо да я уважава. По този начин ще можете да си припомните какви са били времената, преди индустриалната епоха да заеме главнокомандваща позиция.

Помислете отново за вашето детство и си спомнете онези прекрасни плодове и зеленчуци, както техният аромат и вкус. Ако това не ви изкушава да започнете производство у дома, то си нямаме на представа какво друго било.

С какви семена да започнем?

Преди да бъдете затрупани от пищен, ярко оцветен каталог, който прелива от семена на всяка страница е важно да се замислите върху това от което наистина ще се нуждаете. Започнете обикновено без да избързвате.

Опознайте вашата климатична зона, за да добиете повече представа, кои зеленчуци или билки ще бъдат най-подходящи за конкретният район в който живеете. Също така ако се притеснявате от разочарование, единственият начин да го избегнете е като изберете подходящи семена за вашето налично градинско пространство.

Естествено това ще отнеме опити и грешки за няколко години напред, така че се заредете с доста търпение. Не всичко ще се получи, докато други неща могат да ви изненадат неимоверно със своето изобилие или устойчивост.

След като имате изградена представа по отношение на вашите нужни трябва да решите какво всъщност обичате да ядете. В края на краищата това е основната причина поради която сте започнали с отглеждането.

Следващото нещо което ще трябва задължително да разберете е колко слънце и сянка получава вашата градина. Например доматите доста ценят сянката през горещото лято, но все още изискват определено време на светлина, за да бъдат сочни и вкусни.

Тук отново правилното решение ще изисква опит и мъдрост. Тези качества от своя страна се предават от поколение на поколение, но независимо от това има достатъчно указания, които можете да разгледате върху опаковката на семената.

Сенколюбиви растения

Наблюдавайте градината в различни часови зони през деня. В случай че наистина разполагате с частична сянка, не се страхувайте да опитате. Съществуват доста зеленчуци, които може да засадите и отгледате в такива обстоятелства.

Според анализите те са следните няколко вида :

 • Цвекло
 • Броколи
 • Рукола
 • Чесън
 • Моркови
 • Зеле
 • Картофи

В тази практика е важно да уточним да промените начина си на мислене. Не го приемайте като предизвикателство, а по-скоро като възможност да развиете вашите умения, така че да сте подготвени за всяко време.

Слънцелюбиви растения

Със сигурност всеки е запознат с тях. Това са зеленчукови семена, които са по принцип едногодишни. Техният набор е изключително разнообразен и голям, като заедно с това те са сравнително лесни за засаждане и отглеждане.

Те са следните няколко известни вида :

 • Боб
 • Краставици
 • Царевица
 • Домат
 • Чушки

Как да изберем най-добрите семена?

Настъпи дългоочакваният финал и вече след, като сте помислили за местоположението на вашата реколта по отношение на слънце/сянка и всички останали изброени подробности е време да предприемете следващата крачка. Тя включва избирането на качествени семена.

Днес съществуват толкова много фирми от които можете да изберете и целият процес през повечето моменти е доста изнервящ и завладяващ. Познаването на това от което наистина се нуждаете доста спомага и улеснява всичко.

Но за да намерите перфектният екземпляр и кое е най-доброто за запазването на вашите бъдещи семена е важно да се запознаете и съветвате с професионалистите. Типичен пример за такъв е – SortoviSemena.bg.

Те са водещ български представител в тази сфера и със сигурност ще успеете да откриете нещо при тях от което да имате максимална полза. Посещавайки онлайн сайтът им ще се изправите пред богат каталог от първокласни семена.

Каталогът им се състои от абсолютно всичко – от препарати за растителна защита до луковици и торф. Силно ви препоръчваме да им се доверите, тъй като те разполагат с екип от специалисти, които са способни да ви помогнат във всяка една ситуация.

За повече осветление относно тях е препоръчително да посетите тяхната страница. Там ще попаднете на телефон за контакт, имейл, разписание за работно време и най-вече точно местоположение, ако случайно желаете да ги посетите в техният физически магазин.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Царството на семената е тук, 5.0 out of 5 based on 1 rating