Автомобилните амортисьори

Авто-мото

Защо се нуждаете от амортисьори в кола, принцип на работа на амортисьорите?

В статията пишем за ремонт на амортисьори, скъсяване и удължаване на всякакъв вид кардани, рециклиране на хидравлични рейки, механични такива, кормилни щанги, носачи, абълковидни болтове, секторни кутии, карета, полуоски и други …
Шлици, Карданни карета, Уши, Фланци, Тръби, Висящи лагери
Гаранционно обезпечаване
Рециклиране на:
Хидравлични и механични рейки, кормилни щанги, носачи, ябълковидни болтове, хидравлични помпи, секторни кутии, карета, полуоски


Предните и задните амортисьори са амортизиращи елементи в окачването на автомобила. В комбинация с еластична част на окачването, а това е пружина или торсионна греда, амортисьорът изпълнява няколко основни функции:

  • Амортизиране на вибрациите на колела и корпус;
  • Запазване на сцеплението на колелото с асфалта;
  • Осигуряване на гладко возене.


За да разберете как работи амортисьорът, трябва да разберете как той взаимодейства с други компоненти на окачването. И така, амортисьорите са необходими за намаляване на амплитудата на вибрациите на тялото, които се появяват в резултат на работата на еластичните елементи.

Като еластичен елемент действа пружина, която е фиксирана върху амортисьора. Този дизайн се нарича стелаж.

Амортисьорът се състои от два елемента – бутало и цилиндър. Цилиндърът има камери, пълни с газ, масло или масло и въздух. Буталото се движи вътре в цилиндъра – може да се издига или пада.

В случай на масло, буталото изпитва съпротивление по време на движение, създадено от потока на масло през специални клапани в друга камера. Ако амортисьорът е газ, тогава буталото се съпротивлява на налягането, упражнявано от компресиращия газ – газовете са слабо компресирани, а също и лошо отпуснати.

Благодарение на това съпротивление буталото може да се движи плавно и премерено, което води до ефекта на амортизиране на удара.

Каква е разликата между подпора и амортисьор
Ако подчертаете основните разлики между подпори и амортисьори в списък, той ще изглежда така:

Амортисьорът може да действа като подпорен елемент, а не обратното, тъй като подпората действа като амортисьор с опорна пружина и кормилен прът;

Стелажът е с подсилен корпус и стебло;
Стелажът е с по-висока цена;
Докато подпората е подложена на странично натоварване, амортисьорът само потиска вибрациите;
Ако сравним багажника с обикновен амортисьор, тогава багажникът е прикрепен към надеждността на автомобила;
Дефектният амортисьор ще създаде известно неудобство на водача, а дефектната стойка може да доведе до неконтролируема кола.

Най-често срещаните неизправности


Сред най-популярните неизправности са:

Течове на хидравлични смеси, течности;
Деформации и механични повреди на амортисьорите;
Повреда на пръта или буталото;
Маслото е неподходящо или с лошо качество.

Повреда в хидравликата или по-точно в хидравличната помпа също може да предизвика сериозни проблеми с автомобила. Нещо, което да доведе до нуждата от ремонт на хидравлична помпа, замяна с нова, или рециклирана такава.


Течове могат да възникнат поради износени уплътнения или други уплътнения. Жлезите също се износват естествено – стъблото непрекъснато се движи, така че ръбът на жлезата се износва след известно време. Но най-често жлезата се поврежда поради корозия, надраскване и прах, пясък по стеблото.

Деформацията на тялото обикновено се образува поради удари върху тялото на амортизационното устройство. Вдлъбнатините не позволяват на пръта да се движи нормално до пълната му височина и на място, където деформацията, буталото може да почива.

Финални думи

Цялостният ремонт на хидравлика, амортисьори, повреда в системите, водещи до стабилно положение на лекия автомобил е хубаво да се прави когато превозното средство е над 150 000 километра.

Важно е да не чакате последния момент, а да сте предотвратени, за да избегнете инцидент на пътя.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org