Първа разходка на новородено – съвети за правилната разходка

Дом и семейство

Трябва да знаете, че разходките на новородено, са изключително полезни, за това не ги подминавайте, от страх да не се разболее. Те спомагат за по – пълноценен сън, укрепват имунната система и стимулират развитието на сетивата.  

Първата разходка на Вашият най – малък е вълнуваща, но и много притеснителен момент за родителя. Кога да направя първата разходка? С какво да облека бебето? Колко време да продължи първата разходка на новородено?

Нормално е да имате въпроси. За щастие, ние сме тук, за да им отговорим, защото с правилната подготовка, това ще се превърне в едно изключително приятно и забавно преживяване за Вас и Вашият бебчо.

Кога да направите първата разходка на новородено?

По стари български обичаи първата разходка на новородено е прието да се случи след 40-я ден. Дали заради суеверни порядки да не бъде урочасано, или заради традицията, че това е задължително да се случи след погачата, не знаем.

В днешно време, обаче, повечето майки не се придържат към това вярване, а извеждат мъниците почти веднага, след изписването им. Времето за адаптация на малчугана е около 3- 4 дни. Преди да минат не е препоръчително да го извеждате навън.

Друг важен фактор са метеорологичните условия, които трябва да предразполагат за разходка. Ако навън вали, температурата е под 0°С или има силен вятър, не Ви съветваме да извеждате бебето.   

Как да облечете бебето за разходка?

Най – важното нещо при първата разходка на новородено е правилния подбор на тоалета му. Той трябва да бъде съобразен с времето навън. Не е добре да го навличате прекалено много, защото може да се получи прегряване, но не е добре да е твърде леко облечено, защото може да измръзне. Най – добрият съвет, който можем да Ви дадем тук е, да се ориентирате по своето облекло.

Освен дрехите, с които ще облечете Вашето бебче, при първия му досег с външния свят, количката, с която ще го разхождате, също е много важна, защото тя е неговата крепост. Колкото по- функционална е тя – толкова по- добре.

Знаем, че за повечето родители е голямо предизвикателство как да изберат бебешка количка. Нашият съвет е да се водите според корпуса на коша (за новородено той трябва да е затворен), за да предпазва малчугана от лошите метеорологични условия. Втори фактор е големината на сенника, защото бебенце под 6 месеца, не трябва да се излага на пряка слънчева светлина.

Обличане на бебето в топло време

Ако първата разходка на новородено се състои през лятото или през по – топлите пролетни дни, няма нужда да го навличате с повече от един слой дрехи, защото така рискувате да го прегреете.

През пролетта –  тънка блуза или боди, в комплект с пелена, с която да го завиете, е напълно достатъчно. За лятото боди с къс ръкав и тънко панталонче ще са идеални.

При топло време е важно да избирате дрехи, които са направени от по – леки и дишащи материи, като памук. Също така, когато пече, е добре да не забравяте шапка с козирка, за да предпазва бебето Ви от слънчевата светлина.

Обличане на бебе в студено време

Придържайте се към максимата, че трябва да обличате бебето с един слой дрехи повече от Вас самия.

Това правило се дължи на факта, че новородените все още нямат напълно развито чувство за температурата и усещат студа повече от голям човек.

Съветваме Ви за първата разходка на новородено в студено време, да го облечете тип “зелка”. Боди, блуза с дълъг ръкав, гащеризон и зимно яке, са напълно достатъчни, за да създадат комфорт у Вашето мъниче.

Естествено, дебелите чорапки са неизменна част от тоалета на малчугана, както и топлите обувки. Не забравяйте да добавите към визията, необходимите аксесоари, които ще му топлят, като шапка, шал и ръкавици.

Въпреки многослойното обличане на мъника, когато излезете, Ви препоръчваме да го завивате с плътно одеялце.

Допълнителни съвети за първата разходка на новородено

  • Бебешката кожа е много деликатна, за това е наложително да използвате слънцезащита, за да я предпазите от слънчевите лъчи. Крема трябва да бъде с фактор от 30 до 50 SPF. Това е задължителна стъпка, както при първата разходка на новородено, така и при всяка следваща.
  • Въпреки, че по – горе казахме, че правилото за 40 – я ден вече рядко се спазва, ще е добре да избягвате срещи на бебчо с познати и приятели преди да минат тези дни. Имунната система на новороденото е твърде недоразвита, а бактерии и вируси върлуват навсякъде.
  • Подбирайте внимателно местата, където ще излезете с мъника. Избягвайте силно оживените пространства. А, ако попаднете на такова, дръжте бебешока в количката, така че да няма близък контакт с много хора.
  • Ако новороденото Ви е под 2 месеца, не е препоръчително да го извеждате, когато температурата навън е под -5°С. За бебета над посочените месеци, тази температура е – 10°С.
  • Препоръчително е, когато времето е студено, първата разходка на новородено да е близо до дома Ви и да е с продължителност около 10 – 15 минути. Увеличавайте времето за разходка постепенно, с по 5 – 10 минути на ден. Така Вашият малчуган ще може да се запознае с обстановката навън.
  • Топлото време също не винаги предразполага за приятна разходка. При температура, която надвишава 25°С е по – добре да си останете вкъщи и да излезете в часове на деня, през които градусите са по – ниски. При нормална температура времето за движение може да е от 30 минути до  1 час.
  • Освен задължителния сенник, е добре да имате под ръка и покривало за количка.
  • За Ваше улеснение изберете място, където достъпа с количка е лесен.
  • Предполагаме, че се досещате, но все пак ще го кажем. Задължително носете поне още един комплект дрехи, различни от тези, с които е облечено вашето новородено. В чантата Ви трябва да има и хавлиена кърпа, в случай че то се намокри.
  • Дори и да излезете в час, в който бебчо няма нужда да яде, ситуациите покрай новородените са много непредвидими, за това вземете шише със сухо мляко или изцедена кърма по време на разходката.
  • Памперси и мокри кърпички са задължителна част от арсенала на всяка майка. 
Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org