Избор на работни обувки

Дом и семейство

Една важна част от работното облекло на служителите в различните компании са обувките. Те трябва да са изработени така, че да отговарят напълно на специфичните условия на работния процес. Съществува разнообразен асортимент работни обувки, тъй като конкретните производства изискват индивидуални решения. Сред тях са модели като дълги ботуши или боти, затворени работни обувки, галоши, чехли и други.

Важно е обувките да са направени за специални материали, съобразени с условията на труд и безопасност. Само така употребата им ще сведе до минимум агресивния ефект на средата, в която се извършва конкретната дейност. Например, за работниците от електрическите компании съществуват специални предпазни обувки, които имат защита от токов удар, а хората, които работят с биологично опасни вещества използват съвсем друг тип работни обувки, пригодени за съответните условия. 

Специални изисквания за обувки

Разбира се, съвременното работно облекло, включително и обувките, трябва задължително да покрива стандартите за качество.

Различните видове работни обувки са изработени по предназначение за съответните служебни задачи. Но каквато и да е тяхната защита, няма съмнение, че материалът на изработка трябва да бъде устойчив на износване и напълно да отговаря на хигиенните стандарти. Добре е също така работните обувки да са и екологични.

Материали за обувки

Производителите на работно облекло следва твърдо да се придържат към специалните изисквания. За един от най-качествените, здрави и издръжливи материали се считат обувките, изработени от естествена кожа. Използват се също и качествена естествена кожа, гума, памук или други подходящи тъкани. Особено внимание следва да се обърне на избора на подметки. Например, ако обувките са част от работно облекло на хора, които работят в агресивна среда, те трябва да имат съответната защита. Най-често срещаните материали за изработка на подметки включват полиуретан, каучук, поливинил хлорид и други.

Всички конкретни предпочитания са в зависимост от условията, при които ще се използват работните обувки и работното облекло. 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org