7 Чести Признака, Че Климатикът Се Нуждае От Ремонт

В разгара на зимата само едно нещо може да е по-лошо от минусовите температури и постоянните поледици – повреден или недобре работещ климатик у дома. Преди да побързате и да се похарчите за нов обаче, помислете дали климатикът ви би могъл да “поживее” още година-две и да ви спести излишни разходи по празниците. В повечето ситуации ремонтът на климатика или доброто му почистване могат да ви спечелят време. Ето няколко знака, които могат да ви покажат, че климатикът ви има нужда от специална грижа:

1. Въздухът не е топъл

Често хората забелязват, че въздухът идващ от климатика не е толкова топъл, колкото е бил преди. Това означава, че системата работи извънредно, за да поддържа зададената ѝ температура. Много неща могат да причинят такъв проблем, затова е необходима диагностика на климатика от специалист. Измежду главните причинители за недоброто функциониране на климатика са изтичане или ниски нива на охладителната течност, проблеми с конденза и течове от каналите.

2. Въздушната струя е слаба

По подобен начин може да бъде повлиян и въздушният поток, идващ от климатика. Проблемите, които оказват влияние върху силата на въздушната струя, могат да включват замърсени въздушни филтри, повреда в мотора за вентилатора на климатика или в контролното табло за управление на вентилатора.

3. Влага или вода на места, където не би трябвало да има такива

За да не се образува мухъл, климатиците са направени по начин, който да осигурява тяхната сухота през цялото време. В противен случай можете да си представите какви зарази биха летели из въздуха в домовете на хората. Реагирайте бързо, ако забележите теч в климатичната система, защото може да имате проблем с блокирана или счупена кондензна помпа.

4. Странни звуци

Климатичните системи за домакинството са направени за възможно най-тиха работа. Та в случай че чувате шум, който е по-силен от обичайното, било то тракане, стържене или дори пищене, то това може да индикира проблем с климатика. Възможно е някой от болтовете вътре да се е отвил, да има счупени компоненти или заседнала мръсотия. Ако чувате странни звузи от вашият климатик, време е да повикате специалист, който ще оцени дали той се нуждае от почистване или ремонт.

5. Проблеми с термостата

Невинаги проблемът е в климатичната система, понякога всичко идва от термостата. За жалост не винаги можем сами да определим проблема и понякога се изисква професионален поглед. Някои знаци за повреда в термостата са очевидни, като например температура с 5 градуса по-ниска от настойката, докато други не толкова, като например разлики в температурите в отделните помещения. За щастие специалистите си знаят работата и бързо ще открият и ремонтират причината.

6. Странна миризма

Ако усещате странен мирис всеки път, когато пуснете климатика, това може да е индикация, че е необходима профилактика и почистване на уреда. Причинителят на неприятния аромат може да бъде умряло насекомо, изгорял кабел или дори мухъл. Колкото по-скоро отреагирате за отстраняването на проблема, толкова по-малка е вероятността е семейството ви да пострада от здравословни проблеми.

7. По-високи сметки за ток

Климатикът е един от домакинските уредите с най-висок дял в сметките ни за електричество. Ако забелязвате, че този сезон сметката ви е по-висока от предходната, и не можете да го отдадете на нищо друго, то най-вероятно причината е неефективно работеща климатична инсталация. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)