5 идеи за екологичен дизайн, за да преобразите дома си без ремонт

Дом и семейство

Екологичният дизайн се превърна в устойчива тенденции през последните години. Той се отличава с грижата към околната среда, разумното използване и преизползване на ресурсите и не на последно място, превръщане на дома в едно природно кътче.

Ако и вие искате да създадете такова излъчване във вашето жилище, но не разполагате с възможността  и времето да правите основен ремонт, не се тревожете. В тази статия сме ви подготвили 5 лесни идеи за обзавеждане в еко стил, които може да приложите без излишни усилия.

1. Вложете повече естествени материи в обзавеждането

Естествените материи, като лен и памук например, са изключително популярни. Не само заради стилния си вид, но и заради своите качества – устойчивост, проветривост и здравина. Те чудесно се вписват в еко стила, така че си струва да експериментирате с тях.

Може да сложите ленени чаршафи в спалнята или пък красива покривка от естествена материя върху трапезната маса. Подложките за хранене и платнените салфетки също са практична и красива декорация за кухнята, с която ще създадете уют, но и ще впечатлите своите гости.

2. Изберете подходящите подови настилки

Подовите настилки също са важна част от цялостния облик на помещението. Добра идея за този интериорен стил са дървените подове, тъй като естествените материали са на почит. Разбира се, потенциален заместител е и паркетът, който успешно имитира излъчването на натурално дърво.

Вълнените килими или плетените черги също ще придадат уют и топлина в дома, като едновременно с това ще ви накарат да се почувствате близо до природата.

3. Мебели от масив

Масивните дървени мебели могат да бъдат фокус елемент във всяко обзавеждане, вдъхновено от екологичния стил. Почитателите на този вид мебели оценяват високо тяхното качество и устойчивостта им във времето, което ги превръща и в отлично решение от гледна точка на финансовата инвестиция. Не на последно място, тези мебели имат индивидуален вид, тъй като всяко дърво е уникално и неповторимо.

Струва си да помислите за красива дървена маса в центъра на вашата всекидневна, а защо не и за модулно обзавеждане, което значително ще ви улесни при съчетаването на цялостния интериор.

4. Повече зелени растения

Еко стилът позволява буквално да внесете природата във вашия дом. А какъв по-добър начин да го направите от това да сложите истински зелени растения. Всякакъв вид растения – от цъфтящи, през кактуси, до пълзящи растения в цветарници, които висят от тавана. Може да превърнете вашата всекидневна в една модерна и изпълнена с живот джунгла.

Ако отглеждането на растения не ви е сила, може да изберете сухи аранжировки или дори изкуствени цветя.

5. Внесете повече светлина

Естествената светлина е важна, за да се чувствате в хармония с природата. Затова не се страхувайте да отворите широко завесите. Ако изложението на вашето жилище не позволява да се радвате на достатъчно светлина през деня, добра идея е да добавите допълнително осветление. Заложете на настолни или стенни лампи, които са един красив акцент. Препоръчваме ви да изберете мека и топла светлина, която ще придаде повече уют в пространството.

Това са няколко лесните идеи, които ще ви позволяват да преобразите дома ви в така популярния еко стил и да се радвате на повече уют, хармония и комфорт.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org