4 храни, богати на фолиева киселина

фолиева киселина Маркетинг

Храни, богати на фолиева киселина

Съществуват много причини, поради които е важно тялото ви да получава достатъчно количество фолиева киселина, и може би най-важната е, че тя помага за растежа и регененрирането на клетките. Фолиевата киселина  е необходима за изпълнението на много функции, като синтез на нуклеотиди в клетките, синтез на ДНК и обновяване на червените кръвни телца. Тя предпазва и от появата на анемия, деформация на плода при бременните жени, някои психични заболявания, депресия и Алцхаймер. За щастие има много храни, богати на фолиева киселина.

1. Зеленолистни зеленчуци

Не е изненада, че някои от най-здравословните зеленчуци са и най-богати на фолиева киселина. Една пълна купа с вкусен спанак, зеле, репички или марули може да ви осигури почти пълната дневна доза от фолиева киселина, от която се нуждаете.

Някои от зеленолистните зеленчуци, богати на фолиева киселина са:

  • Спанак — 1 чаша = 0,263 мг фолиева киселина (65% от дневната доза)
  • Зеле — 1 чаша = 0,177 мг фолиева киселина (44% от дневната доза)
  • Листа от ряпа — 1 чаша = 0,170 мг фолиева киселина (42% от дневната доза)
  • Маруля — 1 чаша = 0,076 мг фолиева киселина (19% от дневната доза)

2. Аспержи

Една чаша сварени аспержи осигурява около 0,262 мг фолиева киселина или 65% от препоръчителната дневна доза. Аспержите са не само вкусни, но и богати на полезни вещества, като магнезий и витамините K, C и A.

3. Броколи

Броколите не само имат детоксикиращ ефект, но и са богати на фолиева киселина. Една чаша броколи осигурява около 24% от дневните нужди от фолиева киселина, както и много други полезни хранителни вещества. Броколите е най-добре да се ядат сурови или варени на пара.

4. Цитрусови плодове

Много плодове са богати на фолиева киселина, но при цитрусите съдържанието й е най-високо. Един портокал, например, съдържа 0,05 мг фолиева киселина, а една чаша прясно изцеден портокалов сок – още повече. Други богати на фолиева киселина плодове са папаята, грейпфрута, гроздето, бананите, пъпеша и ягодите.

  • Папая — един брой = 0,115 мг фолиева киселина (29% от дневната доза)
  • Портокал — един брой = 0,040 мг фолиева киселина (10% от дневната доза)
  • Грейпфрут — един брой = 0,030 мг фолиева киселина (8% от дневната доза)
  • Ягоди — 1 чаша = 0,025 мг фолиева киселина (6.5% от дневната доза)
  • Малини — 1 чаша = 0,014 мг фолиева киселина (4% от дневната доза)

Източник: Gladni.com

Препоръчваме Ви да прочетете и: www.Gotvim-bg.com

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org