3 криптовалути, в които да инвестирате за пенсиониране

Финанси

Криптовалутата и пенсионните планове не вървят непременно ръка за ръка. Ако сте изградили добре диверсифициран портфейл, който е на път да ви издържи до пенсионирането, малка алокация в криптовалути може да бъде напълно подходяща за инвеститори, които имат висок толеранс към риск.

Криптовалутата и пенсионните планове не вървят непременно ръка за ръка. Ако сте изградили добре диверсифициран портфейл, който е на път да ви издържи до пенсионирането, малка алокация в криптовалути може да бъде напълно подходяща за инвеститори, които имат висок толеранс към риск.

 Въпреки че дебатът за това дали криптовалутата е нещо, която ще промени поколенията, или е просто преходна мода, ще продължава ежедневно, остава фактът, че криптовалутите пострадаха силно през 2022 г.

За тези, които искат най-накрая да потопят пръст в някоя от новите крипто борси, много валути вече могат да бъдат закупени на цена, по-малка от половината от тази, на която се търгуваха в началото на годината.

Това потенциално може да направи момента чудесен за включване на криптоактиви в пенсионния Ви портфейл – или пък може да е само началото на още по-големи спадове. Когато обмисляте да инвестирате в спекулативни активи, особено в периоди на волатилност, си заслужава както да се консултирате с финансов съветник, така и да се придържате към най-доброто.


Биткойн (BTC)

Цена към 3 август: 22 819,36 USD

Биткойнът е старецът в стаята, когато става въпрос за света на криптовалутите, тъй като е създаден още през 2009 г. Освен че е първата криптовалута, Биткойн остава и най-голямата, при това с голяма разлика. Например към 3 август пазарната капитализация на Биткойн възлиза на 437,4 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от тази на заемащия второ място Етериум – 197,1 млрд. Долара.


 Въпреки че нито една от свободно търгуваните криптовалути не може да се счита за “стабилна”, Биткойн поне има разпознаваемостта, пазарната капитализация и обема на търговията, за да бъде лесно считан за пазарен лидер.

Една стара поговорка на Уолстрийт гласи, че ако не можеш да печелиш пари от пазарните лидери, не можеш да печелиш никъде, и същото вероятно ще се окаже вярно и на пазара на криптовалути. Ако търсите криптовалута, която е най-вероятно да съществува и по времето, когато се пенсионирате, биткойнът вероятно ще бъде тази инвестиция. Само не забравяйте, че дори като водеща криптовалута на пазара, Биткойн все още е загубил две трети от стойността си, откакто достигна най-високата си стойност за всички времена.
Етериум (ETH)


Цена към 3 август: 1 616,72 USD


Що се отнася до пазарната цена, Етериум се движи по същество в крак с Биткойн през последната година. През това време Етериум е поевтинял с около 36%, в сравнение с Биткойн – с 40%, като и двете криптовалути са се понижили с около 67% спрямо най-високите си стойности за всички времена.


И въпреки че Етериум е далеч на второ място след Биткойн по пазарна капитализация, той също така е на километри пред третата по големина криптовалута – Тетер. Към 3 август пазарната капитализация на Етериум, възлизаща на 197,1 млрд. долара, е почти три пъти по-голяма от тази на Тетър, която възлиза на едва 66,4 млрд. долара. С други думи, Етериум все още е гигант в света на криптовалутите и се явява ярък конкурент на Биткойн, въпреки че първоначално е бил предвиден да го допълва.


 Това, което може би е най-интересно в момента за Ethereum, е преминаването му към консенсусен протокол “proof-of-stake”, далеч от системата “proof-of-work”, която Bitcoin все още използва. Според привържениците му това е много по-модерен и енергийно ефективен протокол, който би трябвало да помогне за дълготрайността на Ethereum.


Polkadot (DOT)


Цена към 3 август: 7,97 USDДори тези, които не инвестират в криптовалута, вероятно са наясно с Биткойн, а мнозина вероятно са чували и за Етериум. Polkadot обаче вероятно лети под радара на тези, които не са толкова запознати с криптовалутите.

 Polkadot в основата си функционира по подобен начин на Ethereum, но с някои допълнителни звънци и свирки. Например, създателят на Polkadot изчислява, че платформата в крайна сметка ще може да обработва 1 милион транзакции в секунда (TPS), което я поставя на светлининни години пред Ethereum с 15-те TPS.
Polkadot също така решава проблема с оперативната съвместимост в криптосвета, тъй като е съвместима с външни блокчейн системи.

Какво означава цялата тази техномания в реалния свят? От една страна, това означава, че с изключение на Биткойн и Етериум, Polkadot е третата най-широко разпространена криптовалута от хедж фондовете към четвъртото тримесечие на 2021 г. Когато така наречените “умни пари” стоят зад нещо, това значително увеличава шансовете му за дълготрайност и дългосрочен успех.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org